Polaganje cvijeća na njegovom grobu u Mostaru: Obilježavanje 99 godina od smrti Alekse Šantića

02.02.2023. | 08:12

Danas će biti obilježeno 99 godina od smrti velikog pjesnika Alekse Šantića služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na njegovom grobu na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru, saopšteno je iz Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

“Pozivamo sve zainteresovane Mostarce da nam se pridruže i odaju pomen našem velikom pjesniku”, saopšteno je iz “Prosvjete”.

Obilježavanje 99 godina od Šantićeve smrti u njegovom rodnom Mostaru Gradski odbor SPKD “Prosvjeta” organizuje zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom i Srpskim pjevačkim i kulturno-umjetničkim društvom “Gusle”.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru, gdje je proveo najveći dio svog života. Šantić je najveća djela stvarao krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Šantić je autor antologijskih pjesama “Ostajte ovdje”, “Emina”, “Veče na školju”, “Ne vjeruj”, “Pretprazničko veče”, a njegov pjesnički opus ima više od 700 pjesama.

Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić je dostigao između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme.

Šantićeva poezija je puna snažnih emocija, ljubavne tuge, ali i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kojem je i sam pripadao.