“Pokaži mi Monea” na aukciji: Benksijeva slika prodata za gotovo 10 miliona dolara

Benksijev rad na poznatoj slici iz doba impresionizma prodat je na aukciji za 7,6 miliona funti (9,8 miliona dolara), što je druga najveća cijena za neko djelo britanskog uličnog umjetnika.

Rad “Pokaži mi Monea” je prodat anonimnom kupcu u aukcijskoj kući Sodebi u Londonu u srijedu uveće, nadmašivši procijenjenu vrijednost, koja je bila oko pet miliona funti, preneo je AP.

Na slici nastaloj 2005. godine, Benksi je dodao napuštena kolica iz supermarketa i narandžasti saobraćajni znak u obliku kupe na Moneovu sliku vodenih ljiljana u njegovoj bašti u Živerniju u Francuskoj.

Aleks Brančik, šef za savremenu umjetnost u aukcijskoj kući, rekao je da je ovaj rad “jedan od najboljih koji je Benksi ikada uradio”.

Benksijevo ime nikada nije zvanično potvrđeno, a počeo je karijeru šarajući zgrade u Bristolu, da bi kasnije postao jedan od najpoznatijih savremenih umjetnika.

Najpoznatija Benksijeva slika “Delegirani parlament” prodata je prošle godine na aukciji za 9,9 miliona funti (12,9 miliona dolara).

Ovog mjeseca njegov grafit pod nazivom “Oprostite nam na upadu na posed” prodat je za 8,3 miliona dolara u Hongkongu, piše B92.

Ostavite komentar: