Počeo 23. Lut fest: Pozorište “Pinokio” iz Beograda otvorilo festival

Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda je predstavom “Bajka o začaranoj ljepotici” otvorilo večeras 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu, najstariji festival za djecu u Republici Srpskoj.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja, direktor “Lut festa” Vitomir Mitrić uručio je Lutkarskom pozorištu “Pinokio” plaketu “Zlatna anima – Radoslav Lazić” za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva koja traje pola vijeka, povodom 50 godina postojanja.

“Pinokio” je večeras na poklon dobio i umjetničku sliku nastalu tehnikom ulja na platnu na likovnoj koloniji “Beli Vuk”, koju organizuje Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Pomoćnica ministra kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je na otvaranju da “Lut fest” već 23 godine veliča pozorišnu umjetnost u Srpskoj, odgaja i obrazuje mladu pozorišnu publiku.

“I to je jedan od ozbiljnih razloga što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske identifikovalo Istočno Sarajevo kao sredinu pogodnu za razvoj pozorišne umjetnosti, koja zaslužuje da uskoro dobije Narodno pozorište”, navela je Đakovićeva.

Mitrić je rekao da je ovo najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, te da je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti i da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo.

On je naveo da moto festivala “Dijete i scenska lutka” predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

“Bajka o začaranoj ljepotici”, reditelja Slavča Malenova, priča je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti.

Beogradsko lutkarsko pozorište “Pinokio” danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih kulturnih institucija Srbije.

Na festivalu, koji će trajati do petka, 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Čestitke i podršku radu “Forum teatra”, koji je organizator festa, uputili su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, kao i predstavnik opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović.

Narodno pozorište “Toša Јovanović” iz Zrenjanina sutra će u 10.00 časova odigrati lutkarsku predstavu “Dječak i mjesec”, a za 18.00 časova je predviđeno izvođenje predstave Pozorišta “Teatrilo” iz Novog Sada pod nazivom “Tri bajke traže čitača – Srpska trilogija”.

Obje predstave biće igrane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru pratećeg programa za sutra su planirane dvije kreativne radionice “Dijete i scenska lutka” i “Improvizovane lutke”.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Ostavite komentar: