“Pjesnik vječnosti, poeta ljubavi i tuge”: Održana komemoracija Dari Sekulić

15.04.2021. | 12:20

Velika srpska pjesnikinja Dara Sekulić svojim književnim djelom već se upisala u knjigu vječnosti, a kao poeta ljubavi i tuge, borbe i opstanka nastaviće da živi kroz živu pjesničku riječ, riječ koja se ne zaboravlja i traje vječno, rečeno je danas na komemoraciji Dari Sekulić u Istočnom Sarajevu.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković Kulašinac, opraštajući se od Dare Sekulić, istakla je da takvi pjesnici teško mogu doći ponovo.

“Јednim dijelom, zato što se Dara svojim književnim djelom već upisala u knjigu vječnosti a, s druge strane, dolaze neke nove generacije – ni više tako pitome, ni više tako predane, ni više tako usredsređene na ono čime se bave”, dodala je Kulašinac. Ona je rekla da je Dara Sekulić bila veliki prijatelj i neumorni saradnik Matične biblioteke i njenih čitalaca.

“Nevesela putovanja naše pjesnikinje od Kordunskog Ljeskovca, pa do izgnanstva iz Sarajeva, bila su i pelinom natopljena i suzom posoljena. Umjesto komadom pogače, ona je u te suze umakala svoju dušu…”, navela je Kulašinac.

Direktor “Forum teatra” Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić, dugogodišnji prijatelj i saradnik Sekulićeve, rekao je Srni da je ova velika srpska pjesnikinja posebno voljela tradicionalnu maninifestaciju Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, i da se svaki put neizmjerno radovala dječijim radovima i stihovima koje je pažljivo iščitavala i ocjenjivala.

“Skupa smo razmišljali kom pjesniku ćemo da posvetimo naredni 20. Festival dječije poezije koga ona, nažalost, nije dočekala. A za taj jubilarni festival, pjesnik se sam izabrao, to će svakako biti vječna Dara Sekulić i njena nezaboravna poezija”, poručio je Mitrić.

Telegram saučešća porodici Dare Sekulić, koja je preminula prije dva dana u 91. godini, uputio je književnik i prevodilac Stevan Tontić sa suprugom Snežanom. Komemoraciji, koja je počela intoniranjem vokalno-instrumentalne kompozicije aranžirane prema stihovima Darine pjesme “I ja imam Sarajevo svoje”, prisustvovali su poštovaoci njenog djela i prijatelji pokojne pjesnikinje, a među njima u ime porodice snaja Јasminka Požek. Komemoracija povodom smrti srpske pjesnikinje Dare Sekulić održana je danas u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Stihove iz najpoznatijih Darinih pjesama govorio je glumac “Forum teatra” Ilija Mimić. Prisutni su bili u prilici da se upisivanjem u Knjigu žalosti oproste od Dare Sekulić, a to će u narednom periodu moći da učine i posjetioci Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Dara Sekulić biće sahranjena danas u 13 časova na sarajevskom pravoslavnom groblju Sveti Marko. Dara Sekulić rođena je 1930. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do svoje 10. godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

Nakon pogibije roditelja boravila je po dječijim domovima i đačkim internatima. Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, te Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, gdje je živjela od 1953. godine.

Vrijeme posljednjeg rata provela je sa troje unučadi u izbjeglištvu, a u svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine. Prema sopstvenoj evidenciji, napisala je 28 knjiga poezije.