Oživljavaju staru vještinu: Otvorena humanitarna izložba radova veza

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena humanitarna prodajna izložba radova nastalih na radionicama veza, kojima oživljavaju staru vještinu.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je novinarima da je predstavljeno oko 50 radova polaznika radionice, među kojima je bilo i djece.

Grujićeva je rekla da je izložba prodajnog, odnosno humanitarnog karaktera, a prihod će biti upućen Udruženju roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju “Sunce nam je zajedničko” u Trebinju.

Radionice su održane u saradnji sa Udruženjem žena “Vasila” iz Trebinja, namijenjene su djeci i odraslima, a održavaju se od oktobra prošle godine.

Grujićeva je rekla novinarima da je povod za održavanje radionica bila izložba “Vez i zlatovez” iz Fundusa Muzeja koju je pripremila etnolog Božana Đuzelović i time privukla pažnju.

Članica Udruženja “Vasila” iz Trebinja Sena Đurica rekla je da joj je drago što se na radionice odazvao veliki broj odraslih, ali i djece, za koje su priredili pisani vez, što su najmlađi zavoljela.

“Druga vrsta veza je naša ošvica, koja je još nepoznata, stari vez, a želimo da i dalje nastavimo, da ga oživimo i da ova djeca znaju šta je naša tradicija”, rekla je Đurica.

Među polaznicima bila je i Andrea Ninković koja kaže da joj se dopao vez i da će nastaviti da dolazi na radionice.

Ostavite komentar: