Otvaranje izložbe: “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija

11.06.2021. | 10:34

Banjalučka vizuelna umjetnica Monika Ponjavić Bilbija otkriva kako je nastala izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?”, kako je došlo do saradnje sa glumicom Miljkom Brđanin, otkriva nam svoje viđenje Bosne.

U Kamenoj kući tvrđave Kastel večeras u 21 čas biće otvorena izložba Monike Ponjavić Bilbija “Ko bi Bog u Bosni bio?”. U pitanju je višemedijsko djelo scenskog dizajna i vizuelne umjetnosti koja svoje korijene vuče iz pozorišta i scenografije.

Izložba preispituje teme identiteta, etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorijenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čovjeku, navodi se u najavi.

Povodom otvaranja ove interesantne izložbe, autorka Monikoa Ponjavić Bilbija priča o tome kako je izložba nastala, kako je došlo do saradnje sa glumicom Miljkom Brđanin, o svom viđenju Bosne, kaže da je inicijalna ideja za izložbu nastala još 2017. godine, prenosi (Mondo.ba).

Prvo je bila zamišljena kao predstava bazirana na mom tekstu o Bosni (i Hercegovini) i njenom arhetipskom čovjeku. Izložba govori jezikom scenskog dizajna i vizuelne umjetnosti.

Tekstovi kojima sam se služila – Savršeni čovjek (kratki film), Pet opstrukcija (dokumentarni film), Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Pismo iz 1920. – su poslužili kao inspiracija za pričanje priče o Bosni (i Hercegovini) onako kako je ja vidim i doživljavam.

Što se tiče saradnje sa Miljkom Brđanin pored toga što je odlična glumica sa iskustvom, Miljka je I profesionalac. Tražila sam snagu, odvažnost, prkos i određenu ranjivost i ženstvenost. Njeno lice je baš takvo. I posljednji, vrlo značajan, ali ne presudan, Miljka i ja smo vrlo bliske i porodica smo i upravo zbog toga sam osjećala da njoj mogu sve ovo povjeriti, da se u njenom društvu mogu opustiti.