Ostvarenje Dragana Bjelogrlića: Film “Lančana reakcija” dobio podršku u iznosu od 350.000 evra

Srpski dugometražni igrani film “Lančana reakcija” u režiji Dragana Bjelogrlića jedan je od 24 odabrana projekta drugog ovogodišnjeg zasjedanja panevropskog koprodukcionog fonda “Euroimages” i dobio je podršku u iznosu od 350.000 evra, saopštio je Filmski centar Srbije.

Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u konkurenciji od 24 izdvojena naslova, osim igranih, spadaju i dva dokumentarna i dva animirana filma.

Scenario za “Lančanu reakciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, prema poznatom romanu “Slučaj Vinča” (Laguna) ljekara i pisca Gorana Milašinovića.

Radnja filma je smeštena u vrijeme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem.

Glavna linija priče prati incident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, blizu Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja.

Film je inspirisan istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih trenutaka u savremenoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

U filmu “Lančana reakcija” igraju istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski dio ekipe čine – Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Filmski centar Srbije je još u junu 2016. godine podržao projekat “Lančana reakcija”, tada pod radnim nazivom “Čuvari formule”, na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, sa iznosom od 50 miliona dinara.

Producenti ostvarenja su “Kobra film” u vlasništvu Dragana i Gorana Bjelogrlića i “United Media”, a koproducenti su – “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Sjeverna Makedonija).

Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji, a zatim će ekipa raditi u Francuskoj.

Premijera “Lančane reakcije” očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Ostavite komentar: