“Ostavio nam je divnu poeziju”: Trivićeva u Mostaru poručila da nije lako pričati o Šantiću

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je današnja slava Mostara zasnovana na hrabrosti Alekse Šantića, koji je svojim likom i djelom jedan od simbola ovoga grada, te jedan od najznačajnijih stvaralaca domaće književnosti.

Trivićeva je ukazala da je manifestacija “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru, koja je posvećena velikom pjesniku, važna jer spaja sadašnjost sa najblistavijim tragovima kulture u prošlosti u ovom gradu.

“Mostar, grad behara, šadrvana i sevdalinki rastao je zajedno sa Šantićem, koji ga je vinuo u nebesa oslikavajući ga stihovima u koje je utkao svu ljepotu Neretve, Starog mosta, prepletenih ljudskih sudbina, nesrećne ljubavi i lijepe Emine. Pjesnik vjere i nade u bolje sutra, borben i buntovan doživio je i opjevao najveći napor, najteži lom, najsunčaniju pobjedu i najljepšu ljubav”, istakla je ona.

Trivićeva je navela da nije lako pričati o Šantiću, velikom romantičaru, vizionaru, svetioniku i tvorcu duhovnog Mostara koji je prvenstveno volio zemlju, ljude i kamen.

“Čitav Šantićev život bio je raspeće između ružnog i lijepog, života i smrti, istine i laži”, rekla je ona.

Trivićeva je podsjetila da je prošlo 97 godina otkako ovaj veliki srpski pjesnik i intelektualac nije više među živima, ali i istakla da njegov duh i dalje živi kroz njegovu vanvremensku poeziju, koja je bila inspiracija za različite umjetničke interpretacije u modernim vremenima.

“Ostavio nam je divnu poeziju, ali ono ‘šantićevsko’, što nam je na ovim prostorima najviše nedostajalo poslednjih godina i decenija, jeste njegova ljudskost i patriotizam koji je nadilazio nacionalne okvire”, zaključila je Trivićeva.

Ovogodišnje 102. “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru otvorila je predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Manifestaciju posvećenu pjesniku Aleksi Šantiću organizovali su mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”.

Tokom “Šantićevih večeri poezije”, koje će trajati do 16. oktobra, biće upriličene brojne izložbe, književne večeri i drugi sadržaji iz oblasti kulture.

Ostavite komentar: