Osnovana Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama

25.09.2021. | 09:15

Radi podizanja svijesti o značaju kulturnih vrijednosti, ljepote i snage tradicije i narodnih običaja, osnovana je Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama (ABKUDA).

Ova Asocijacija objedinjuje pet utemeljivača izvornih vrijednosti na području grada, odnosno ANIP “Masleša”, RKUD “Pelagić”, KUD “Čajavec”, KUD “Piskavica” i KUD “Sveti Sava”.

Iz Asocijacije su poručili da im je krajnji cilj poboljšanje statusa kulturno-umjetničkog amaterizma.

Iz Kulturno-umjetničkog društva “Čajavec” kazali su za “Glas Srpske” da je riječ je o jedinstvenom savezu čija je svrha zajedničko unapređenje lokalnog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koje je i prije uvođenja strogih epidemioloških mjera bilo nedovoljno cijenjeno.

– Tradicionalno nasljeđe ima okvire utemeljene u izvornoj muzici, koreografiji, običajima i narodnoj nošnji – istakli su iz KUD-a “Čajavec”.

Dodali su da su i ostala kulturno-umjetnička društva sa područja grada dobrodošla ukoliko ispune potrebne uslove za članstvo.

– Ponosni smo na ovaj, usuđujem se reći istorijski trenutak. Ujedinili smo se i pored sitnih razmirica i nesuglasica koje smo imali te nadvladali sukobe i svi zajedno krenuli ka suštinskom cilju, a to je očuvanje tradicije i ljubavi prema umjetnosti – poručili su iz KUD “Čajavec”.

Iz ANIP “Masleša” kazali su da je osnivanje Asocijacije od velikog značaja za sve članice, kako za međusobnu saradnju i realizaciju zajedničkih projekata, tako i za pregovore sa lokalnim i republičkim institucijama s ciljem poboljšanja statusa i izdvajanja većih sredstava za promociju kulturno-umjetničkog amaterizma.

– KUD-ovi i ansambli su udruženja koja okupljaju veliki broj djece i omladine, s ciljem podizanja svijesti o značaju kulture, ali i zdravog okruženja za odrastanje. Veći broj stručnih ljudi može kroz saradnju ponuditi više kvalitetnih prijedloga i projekata, tako da smo sigurni da će Asocijacija dodatno podići kvalitet rada i obogatiti ponudu kulturno-umjetničkog programa – kazali su iz ANIP “Masleša” za “Glas Srpske”.

Saradnja

Ideja o formiranju ABKUDA nastala je početkom 2020. godine, a osnivačkom skupštinom održanom 8. septembra ove godine započeo je i formalno-pravni dio zvanične registracije kojom je omogućeno konkretnije djelovanje i bolja saradnja, saopštili su iz Asocijacije.

– Grad je u ovoj godini povećao izdvajanje za funkcionisanje kulturno-umjetničkih društava za 30.000 KM – saopštili su iz Gradske uprave.

 

 

Oznake: Banjaluka