Osnovac objavio zbirke proze i poezije: Slobodan uskoro počinje da piše roman

07.01.2021. | 13:02

Učenik devetog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” Novi Grad Slobodan Drljača objavio je svoju drugu knjigu “Sve će ti reći snovi”, a uskoro počinje da piše roman.

Za razliku od prve knjige koja je zbirka proznih tekstova, drugo djelo je zbirka poezije.

Slobodan je rekao Srni da se pisanjem počeo baviti spontano, prvo za literarne konkurse.

“Sjećam se da je prvi konkurs bio povodom Svetog Save. Zatim su se konkursi nizali i ja sam shvatio da bih možda nekad mogao da se bavim pisanjem, ali nisam slutio da ću tako brzo objaviti knjigu”, naglašava on.

Prvo djelo “Djetinjstvo”, koje je promovisano u OŠ “Sveti Sava” u novembru prošle godine, nastalo je kao rezultat njegovog doživljaja pročitanih djela.

“Kad bih pročitao neko djelo, sabrao bih svoj doživljaj u priču i to se skupljalo. I dalje sam mislio da će to poslužiti samo za neke konkurse”, priča Slobodan Drljača.

Knjiga poezije “Sve će ti reći snovi”, objavljena nedavno, ima nekoliko ljubavnih pjesama, ali se Slobodan, uglavnom, bavi analizom.

“U svojim pjesmama analiziram likove iz djela drugih pisaca, posvetio sam se čovjeku, liku. U `Djetinjstvu` sam analizirao svoj doživljaj cijelog djela, a u drugoj knjizi, analizom lika, njegovog karaktera”, ističe Slobodan.

On priča da je nevjerovatan doživljaj bio uzeti u ruke svoju prvu objavljenu knjigu.

“Sav trud i rad su se materijalizovali i ja sam na početku samo gledao u knjigu”, kaže Slobodan.

On dodaje da ima običaj da poklanja svoje knjige, ali da to ne stavlja u prvi plan, već da želi da ga ljudi prvo upoznaju.

Obje knjige objavljene su u štampariji “Art print”.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Marina Ovuka kaže da Slobodan ima specifičan doživljaj svijeta, te da analiza kojom se bavi dolazi do izražaja u njegovim djelima.

“Skroman je, ne ističe se. Mislim da je to dijete koje ima mnogo toga da kaže i da su pred njim velika djela”, dodaje Ovuka.

Nastavnik srpskog jezika Sanja Šević smatra da je teško, nakon čitanja Slobodanovih pjesama, povjerovati da je autor učenik osnovne škole.

“On je jedno jednostavno dijete, ali je veoma usmjeren i razmišlja mnogo ozbiljnije od vršnjaka. Velika mi je čast i zadovoljstvo da predajem srpski jezik Slobodanu Drljači”, ističe Ševićeva.

Slobodan Drljača uključen je u brojne školske aktivnosti, a, nakon zbirki proze i poezije, uskoro počinje da piše roman.

Oznake: Poezija, Roman