Osmi po redu: U Istočnom Novom Sarajevu održan koncert “Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi”

23.01.2022. | 15:52

Osmi Međunarodni koncert “Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi”, na kojem su nastupile muške i ženske pjevačke grupe, narodni guslari, dvojničari i frulaši iz 12 gradova Republike Srpske i Crne Gore, održan je danas u Istočnom Novom Sarajevu.

Milenko Divljan, predsjednik Udruženja guslara i pjevača zavičajne pjesme “Srđan Knežević”, rekao je da su zbog epidemije virusa korona mnogi planirani učesnici odustali od dolaska, ali da je program popunjen najkvalitetnijim programom.

“Naše udruženje gaji narodne običaje i zavičajnu pjesmu. Tradicionalno putujemo i imamo tridesetak nastupa godišnje po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, tako da je današnji koncert prilika da se odužimo našim prijateljima iz drugih gradova i uzvratimo im gostoprimstvo”, naglasio je Divljan.

Mladi guslar iz Prijedora Aljoša Marčeta rekao je uoči nastupa da ovaj instrument svira jer voli tradiciju i epsku poeziju, te da će se danas publici predstaviti pjesmom “Smrt vojvode Prijezde”.

Vođa ženske grupe u Udruženju “Srđan Knežević” Radmila Prstojević rekla je da će danas pjevati pjesme posvećene legendarnom komandantu jedinice “Beli Vukovi” Srđanu Kneževiću, po kome ovo udruženje nosi ime, Romaniji i Sarajevskom polju.

Član KUD-a “Zavičaj” sa Sokoca Slobodan Komlenović naglasio je da danas nastupaju sa muškom i ženskom grupom, te da, kao čuvari tradicije i kulturne baštine, u repertoaru imaju pjesme sa područja romanijske i glasinačke regije.

Nekim od najboljih svojih zdravica, publiku je pozdravio čuveni srpski narodni zdravičar Radoslav Banjanin.