Onlajn koncert „Vlada Maričić Kvartet“

10.06.2020. | 10:56

U utorak 16. juna 2020. godine s početkom u 20:00 časova, na YouTube kanalu Banskog dvora premijerno će biti emitovan koncert renomiranog džez sastava VLADA MARIČIĆ KVARTET.

I ovim koncertom Banski dvor nastavlja seriju emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove. Svi koncerti iz ove serije su snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija.

„Vladimir Maričić Kvartet“ čine: Vladimir Maričić (klavir), Bata Božanić (bas gitara), Petar Radmilović (bubnjevi), Lazaro Del Toro Vega (perkusije).

Vladimir Maričić rođen je u Šapcu, 1965. godine. Tu pravi svoje prve korake u muzičkoj profesiji. Godine 1982. formira svoj prvi bend, a 1985. godine seli se u Beograd. Već naredne godine osnovao je „Art Bop Quartet “ (sa tenor saksofonistom Ljubišom Paunićem i bubnjarom Miroslavom Karlovićem). Na poziv poznatog bubnjara Lazara Tošića,1987. godine pristupa njegovom kvintetu sa kojim prvi put nastupa i u inostranstvu. U Londonu je živio i nastupao u raznim džez klubovima sa brazilskim kontrabasistom Rikarodom Santosom i bubnjarem Markom Felčerom i sa njima je snimio nekoliko originalnih kompozicija.Po povratku u Beograd, sa novim snimcima napravljenim u Radio Beogradu sa poznatim kontrabasistom Mišom Blamom, izdaje svoj prvi album, “Ornaments”. Slijede koncertni nastupi sa poznatim beogradskim muzičarima (Miša Blam, Luka Bošković, Goce Dimitrovski itd.). Svoj drugi kompakt disk, “Paganska trilogija“ izdao je 1993. godine. Godine 1998. izdaje svoj treći CD, “Ritual“, koji je uradio uz pomoć i učešće Dragoljuba Đuričića (bubnjevi). Vladimir Maričić je još 1993. godine, u svojstvu umjetničkog direktora, započeo džez festival u rodnom Šapcu. Od 2000. godine, sa grupom prijatelja, osniva “Šabac International Blues.