Održavanje tradicije: Sarajevsko-romanijski priglavak na putu za Unesko

08.06.2021. | 14:14

Udruženje “Ženski interaktivni ruralni centar” Istočno Sarajevo, godinama radi na volarizaciji i vrednovanju jedne od ideja koja je dio naše kulture i tradicije. Radi se o procesu uvrštavanja sarajevsko-romanijskog priglavka na listu nematerijalne baštine UNESKO-a.

“Osjećaj identiteta, kontinuitet i posebnost stvara se održavanjem žive kulturne baštine kroz kreativnost, znanje, vještinu i duh ljudi”, kaže izvršni direktor Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar” u Istočnom Sarajevu Milena Regoje.

Ona je napomenula da je Udruženje napravilo plan i program za kreiranje novog turističkog proizvoda iz kućne radinosti, šarenog sarajevsko-romanijskog priglavka.

Prema njenim riječima, ovaj proizvod će dati veliki doprinos očuvanju kulturnog nasljeđa sarajevsko-romanijskog kraja, ali i cijele Republike Srpske, kroz oživljavanje tradicije ručno izrađenih predmeta od vune i ornamenta veza.

Ona ističe da je bliska saradnja uspostavljena sa Kulturno-umjetničkim društvom “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, ali i sa profesoricama sa Filološkog fakulteta u Banjaluci Jelenkom Pandurević i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Irenom Medar-Tanjga, koje su autori knjige “Nematerijalno kulturno nasljeđe”.

Održavanje žive kulturne baštine bilo gdje u svijetu dovodi do osjećaja identiteta, kontinuiteta i specijalnosti, posebno kada je riječ o ruralnim sredinama ove zemlje, gdje su žene još u podređenom položaju, a fizički rad je značajan izvor prihoda, ističe Regojeva.