Održana banjalučka premijera filma “Nečista krv – greh predaka”

26.08.2021. | 20:59

Banjalučka premijera dugoočekovanog filma “Nečista krv – greh predaka” održana je večeras u “Cineplexxu Palas” uz prisustvo glumačke ekipe i drugih saradnika na filmu.

Premijeri su prisustvovali istaknuti glumci Feđa Štukan, Katarina Radivojević, Aleksandar Ristoski, Mladen Lero, Nedim Nezirović, te režiser Milutin Petrović i kostimografkinja Marina Medenica.

Nakon održane projekcije, prisutnim novinarima se prvi obratio režiser Milutin Petrović.

“Pronalazak scenarija je bio posledica apsolutne moje radoznalosti, da vidim šta je Voja Nanić, kojeg jako volim, pisao po Bori Stankoviću. U 16. života mi ne bi palo na pamet da je to relevantno da se realizuje”, rekao je Petrović, te je naglasio da je najteže bilo da se desi prilika da se taj scenario uradi, tačnije, u više navrata se činilo nemoguće da se ovakav projekat desi u današnje vrijeme.

Kostimografkinja Marina Medenica koja je zaslužna za vjerodostojan prikaz tog vremena, te koja je svojim idejama pomogla glumcima da ostvare svoj lik, kazala je da je odmah znala kako treba da priđe glumcima.

“Ušla sam spremna u projekat i prave pripreme, istraživala sam. Imali smo sliku koju smo želeli da postignemo, a zaista je mnogo teško uraditi film iz epohe u današnje vreme”, izjavila je Medenica.

Glumica Katarina Radivojević govoreći o svojoj ulozi kazala je da ona nije klasična žena patrijarhalnog društva, te da njen lik ne živi po pravilima tog društva.

“Zbog svojih slobodnih izbora ona na kraju plaća visoku cenu. Nije tipična za to vreme, ali verujem da je takvih žena bilo. Njena poruka je da ukoliko svaka žena želi da bude ekonomski nezavisna mora da bude spremna da radi i privređuje. Ona ima zaštitu brata i sposobna je da zaradi”, pojasnila je Radivojevićeva.

Glumac Feđa Štukan rekao je da mu je ovo bila do sada najteža priprema za neki lik u karijeri. Štukan je za potrebe snimanja učio albanski jezik, a kako kaže, tome je bio posvećen 24 sata dnevno, a u tome su mu pomagali i prijatelji.

“Što se tiče rada sa Milutinom, to je bilo prilično holivudski, to da se reditelj ne petlja u glumu”, rekao je Štukan.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslijede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju, ne samo moćni turski begovi, nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Uloge u ovom ostvarenju tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Јovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Mladen Lero, Teodora Dragićević, Milica Gojković i Vaja Dujović. Film će biti na redovnom repertoaru “Cineplexxa Palas” od 26. avgusta.