Održan novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije

14.01.2019. | 16:39

Već tradicionalno, građani najvećeg grada u Srpskoj, prvi dan Pravoslavne Nove godine, uživali su u koncertu Banjalučke filharmonije. Koliko je bilo interesovanje za ovaj koncert, svjedoči podatak da su besplatne ulaznice podijedjeljene za 17 minuta. Kao solisti nastupile su sopran Dunja Simić i vokal Maja Manojlović.

Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije postao je jedan od najvažnijih koncerata u sezoni ne samo ovog orkestra nego i domaće muzičke scene.

Ove godine dirigentsku palicu dijelili su novosadski maestro Aleksandar Kojić, i diplomac Banjalučke akademije Dušan Urošević.

“Muzičari iz Banjalučke filharmonije zaista sviraju srcem i to se vidi i osjeća. Јa sam divno sarađivao ova tri dana koliko sam tu. Mislim da smo priredili lijep koncert”, kaže maestro Kojić.

Јoš jednom su potvrdili da su prerasli kapacitete Banskog dvora, pa je brojna publika, osim u prenosu na našem programu, koncert pratila na video bimu ispred Kulturnog centra. Od namjere da postanu javna institucija ne odustaju.

Direktor Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije Ivan Otašević naveo je da su na programu bile kompozicije najljepšeg novogodišnjeg repertoara, sastavljenog od djela umjetničke, popularne, ali i zabavne muzike.

“Drago mi je što svake godine u našem gradu pripredimo veličanstven doček. Cilj nam je da naši građani, veselo uđu u Novu godinu”, rekao je Otašević.

“Grad Banjaluka zaslužuje i prije svega treba jedan ovakav orkestar u nekom stalnom sastavu i ovaj, da ga što češće, kako mi umjetnici, mlade generacije naraštaji, tako i publika, čuje na bini”, istakla je sopran Dunja Simić.

Novogodišnji koncert pratila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Drago mi je što sam i u ranijem periodu kao predsjednica Vlade, a evo sada i kao predsjednik Republike, mogla da podržim između ostalog i osnivanje i sve one prve korake koji su trebali da budu kada je u pitanju filharmonija. Isto tako da budem zadovoljna što smo, evo u prethodnom periodu uspjeli da na taj način uspostavimo i Policijski orkestar i biće toga još, naravno da naši ljudi pokažu svoj tlaenat”, naglasila je Cvijanovićeva.

Za veliku podršku u brendiranju Banjaluke i na ovaj način, uprava i članovi filharmonije, zahvalni su resornom ministarstvu, Gradu Banjaluka i Kabinetu predsjednika Republike.

 

Izvor:(RTRS)