Održan Festival “Јapanske trešnje – U spomen Јadranki Stojaković”

21.04.2019. | 23:16

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održan je prvi Festival “Јapanske trešnje – U spomen Јadranki Stojaković”.

Publika je imala priliku da uživa u zvucima tradicionalne japanske muzike u izvođenju Ansambla Bi kom iz Tokija ali i da se upozna sa nekim od instrumenata koji predstavljaju neizostavni dio japanske kulturne zaostavštine.

Prvi Festival japanske trešnje zamišljen je kao vid kulturne razmjene između Јapana i Republike Srpske, koji naglašava kako razlike, tako i sličnosti kultura ovih zemalja. Јapanci tradicionalno posmatraju trešnjin behar u društvu prijatelja i porodice proslavljajući na taj način dolazak proljeća, nove početke i doba u kojem čovjek treba da razmisli o sopstvenom životu koji je kao trešnjin cvijet – prelijep ali kratak i brz.

– Nadam se da ćemo ovu godinu početi i dobrom duhu, time što ćemo kroz ovaj događaj doprinijeti poboljšanju odnosa između Јapana i Republike Srpske – rekao je ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Članice japanskog Ansambla Bi kom pored tradicionalne muzike prisutne su obradovali melodijama pjesama nekada velike jugoslovenske zvijezde Јadranke Stojaković koja je 20 godina života provela u ovoj zemlji.

Prvi Festival japanske trešnje organizovan je u saradnji sa Ambasadom Јapana u BiH i Kabinetom predsjednice Republike Srpske.

– Moram reći da je Јapan jedan od najvećih donatora, kada je u ptanju BiH, od završetka rata pa do danas. Realizovalismo zajednom litav niz projekata. Mnogo projekata na nivou lokalnih zajednica, mnogo projekata koji su podrazumijevali edukaciju i usavršavanje naših kadrova u Јapanu, a koji su se nakon toga vratili i primjenili to ovdje. Isto tako, ovo veče još služi i kao podrška našem Udruženju oboljelih od ALS-a – navela je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kao gosti koncerta na prvom Festivalu japanske trešnje publici se predstavio ansabl Etno grupe Trag iz Banjaluke.

 

Izvor:(RTRS)