Novi izazov: Ženski kamerni hor “Banjalučanke” ide na festivalu u Španiji

04.10.2022. | 09:25

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” nakon višemjesečnih priprema za nekoliko dana naći će se pred novim takmičarskim izazovom, na međunarodnom horskom takmičenju “Sing for Gold – World Choral Cup” koje će biti održano od 12. do 17. oktobra u Barseloni.

Ovo takmičenje organizuje Svjetska horska asocijacije “Interkultur – Musica Mundi”.

“Banjalučanke” će, pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, na takmičenju nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

Takmičenje će okupiti više od 30 horova iz 23 države, a “Banjalučanke” će se predstaviti kompozicijama domaćih autora, dok će ansamble ocjenjivati stručni žiri sačinjen od svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

Kako je rekao dirigent i umjetnički rukovodilac hora Mladen Matović, čast je biti predstavnik svog grada i republike na jednom takvom takmičenju, na kojem će, kao i uvijek, dati sve od sebe.

“Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer ljepota muzike kao vremenske umjetnosti upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti – mnogo je faktora koji u datom trenutku odlučuju o konačnom rezultatu. A kako je ovo prvo veliko takmičenje na kojem učestvujemo nakon kovid pauze, sa značajnim brojem članova kojima će ovo biti debitantski takmičarski nastup, rezultat nam zaista nije toliko bitan koliko želja da se horovi i horska muzika konačno vrate svojim redovnim aktivnostima i ‘staroj normalnosti’”, kazao je Matović za Glas Srpske.

Dodao je da će, kao i uvijek, i ovaj put dati svoj maksimum te da s nestrpljenjem iščekuju odlazak u Španiju.

Hor je u posljednjih deset godina osvojio zlatne medalje u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, Kalamati, zatim dva olimpijska srebra u Kini i SAD, dok je njegov najveći uspjeh osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na svjetskim horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Јužnoafričkoj Republici.

“Banjalučanke” su uvršćene na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta asocijacije “Interkultur – Musica Mundi”.