NIN-ova nagrada: 43 romana ušla u uži izbor

05.01.2022. | 13:57

U širem izboru za prestižnu književnu nagradu “Roman godine” beogradskog nedjeljnika NIN našla su se 43 romana, saopšteno je iz ovog nedjeljnika.

Petočlani žiri, predvođen Teofilom Pančićem, načinio je prvu selekciju i odabrao naslove za širi izbor od ukupno 196 romana koji su ispunili propozicije.

Ime 68. dobitnika najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja koje ovaj nedjeljnik dodjeljuje od 1954. godine, žiri će saopštiti u ponedjeljak, 24. januara.

Prethodno će u NIN-u od 13. januara biti objavljen spisak naslova koji ulaze u uži izbor, kao i kratki opisi tih knjiga, a imena finalista i razgovori sa njima u broju od 20. januara.

Dosadašnji laureat je književnik Svetislav Basara koji je prošle zime nagrađen za roman “Kontraendorfin” u izdanju Lagune.

U sastavu žirija su Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsjednik žirija).

U konkurenciji su se našli romani izašli u izdanjima izdavačkih kuća Laguna, Buka, Agora, Presing, Akademska knjiga, Srebrno drvo, Logos, Lom, Službeni glasnik, Partizanska knjiga, Čarobna knjiga, Imprimatur, Albatros plus, Prometej, Književna radionica Rašić, Arhipelag, Treći trg, Niški kulturni centar, Darma buks i Zenit buks.

Oznake: Nagrada, Romani