Neki i dalje vjeruju da je ubijen: Nakon 27 godina objavljen dosije o smrti Kurta Kobejna

17.05.2021. | 20:31

Prošlog mjeseca je bila 27. godišnjica smrti muzičara Kurta Kobejna, a FBI je baš tada odlučio da objavi dosije o istrazi njegovog slučaja.

Kurt Kobejn je preminuo 5. aprila 1994, a o njegovoj smrti, koja nikada do kraja nije razjašnjena, postoje brojne teorije. FBI je nedavno, 27 godina kasnije, kako izvještavaju američki mediji, prvi put pustio u javnost dosije o smrti frontmena “Nirvane”.

Dokument od 10 stranica koji je objavljen na internetu uglavnom se sastoji od pisama u kojima se preispituje priroda Kurtovog samoubistva. Naime, istražioci su tada donijeli zaključak da je Kobejn presudio sebi vatrenim oružjem nakon što je uzeo velike količine heroina.

Iako je prošlo mnogo godina od njegove smrti, nikada nisu prestala nagađanja šta se zapravo dogodilo. Mnogi su uvjereni da je Kurt ubijen i da je FBI trebalo da traži krivca, umjesto što su sada pokušali neprimjetno da objave izvještaj.

“Mislim da je velika nepravda napravljena u slučaju Kurta Kobejna. Pišem vam u nadi da ćete uspjeti da izvršite pritisak da se ponovno istraži njegova smrt. Milioni obožavalaca širom svijeta htjeli bi da se jednom zauvijek razjasne nelogičnosti oko njegove smrti. Tužno je pomisliti da je ovakva nepravda dozvoljena u Americi”, piše u jednom pismu iz septembra 2003. u FBI-evom dosijeu.

“Cijenimo Vašu zabrinutost da je gospodin Kobejn žrtva ubistva. Većina takvih istraga većinom spada u nadležnost državnih ili lokalnih vlasti. Kako bi FBI pokrenuo istragu bilo kakve pritužbe koju smo primili, moraju biti predstavljene specifične činjenice koje pokazuju bilo kakvo kršenje saveznog zakona unutar naše nadležnosti. Na osnovu ograničenih informacija koje ste nam pružili, nismo u mogućnosti da pronađemo bilo kakvo kršenje saveznog zakona. Zbog toga ne možemo da preduzmemo nikakve radnje u ovom slučaju”, odgovorio je agent na pismo.

Inače, tijelo muzičara pronašao je električar Geri Smit 8. aprila 1994, koji je u kuću čuvenog muzičara došao kako bi instalirao sigurnosni sistem.

Ljekari su zatim potvrdili da je Kurt preminuo tri dana ranije. Iza sebe je ostavio pismo u kojem je pisao imaginarnom prijatelju, a u krvi su mu pronašli veliku količinu heroina. Smit je rekao policiji kako je primijetio da Kurtu iz uha curi krv, a ljekari nisu pronašli nikakve znakove nasilja nakon obdukcije.

U oproštajnom pismu Kobejn je, između ostalog, poručio svojoj supruzi Kortni Lav da nastavi dalje sa životom i da se brine o njihovoj kćerki Frensis.

“Volim te, volim te”, riječi su kojim je završio pismo, piše dnevnik.hr.

Oznake: Dosije, Kurt Kobejn