“Ne postoji opravdanje za odsustvo sjećanja”: Otvorena izložba “Јasenovac – pravo na nezaborav”

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je u Kragujevcu izložbu “Јasenovac – pravo na nezaborav”.

On je istakao da je Srbija pružila ruku pomirenja, a očekuje da u današnjoj Hrvatskoj ima saveznika u očuvanju kulture sjećanja na Јasenovac.

Dačić je istakao da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine.

Naglasio je da ne smijemo dozvoliti nasilno, niti perfidno mijenjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema cijelim narodima.

Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne njegujemo kulturu sjećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

“Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost”, naveo je šef srpske diplomatije.

Ističe da je Srbija pružila ruku pomirenja.

“A očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sjećanja na Јasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svjetskog rata – stradanja Srba, Јevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimjerno surovog ubijanja”, poručio je Dačić.

Podsjeća da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila dio obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

Ove izložbe su, kako je naveo, jedan dio našeg napora da očuvamo kulturu sjećanja što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti.

“Ne postoji opravdanje za odsustvo sjećanja na zlodjela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sjećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svjetskom ratu ne smijemo da zaboravimo i ne smijju nam se ponoviti”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ostavite komentar: