Natalija Trivić: Otvoriti pitanje statusa ćirilice

17.03.2019. | 11:56

Forum o ćirilici, koji će biti održan 20. marta u Banjaluci, posvećen je zaštiti i afirmaciji ćiriličnog pisma u javnoj upotrebi, izjavila je Srni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

– Naša je obaveza i odgovornost da njegujemo naš identitet, da promovišemo ćirilicu u punom kapacitetu i prezentujemo ono po čemu smo prepoznatljivi – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da će forum biti održan s ciljem da se otvori pitanje statusa ćirilice, ali da se čuje mišljenje stručnjaka o mogućim aspektima značajnije promocije i afirmacije ćiriličnog pisma.

Ona je istakla da održavanje ovog skupa ne znači favorizovanje ćirilice u odnosu na latinicu, te da ne marginalizuje upotrebu latiničnog pisma niti ugrožava identitet i prava bilo kojeg naroda u Republici Srpskoj i BiH.

– Ćirilica i srpski jezik predstavljaju temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta i njihova zaštita je ključna za naš kulturološki opstanak. Stoga je Forum o ćirilici posvećen zaštiti ćirilice sa stanovišta kulturnog nasljeđa – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je ideja da se da podrška domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćirilici, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške.

Prema njenim rječima, nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza i globalna komunikacija u kojoj jezik podrazumijeva latinični izraz doprinijela je otvaranju ove priče kako da se dodatno osnaži i afirmiše ćirilica u javnoj upotrebi, kao i da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama i medijima.

– Postoje portali na ćiriličnom pismu, softverski programi, aplikacije za čitanje knjiga na ćirilici i da li je onda u kontekstu naprednih tehnologija i savremene komunikacije korištenje latinice zapravo samo izgovor – upitala je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Forum o ćirilici prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, kao i da se srpski nacionalni identitet mora afirmisati isticanjem pozitivnih vrijednosti srpskog naroda u svim sferama djelovanja.

 

Izvor.(SRNA)