Nastavljaju se radovi na projektu “Bašta sljezove boje”

11.10.2020. | 15:29

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, gdje je danas počela manifestacija posvećena ovom piscu, najavljeno je da će, nakon što je izgrađena replika njegove rodne kuće, biti nastavljeni radovi i na drugim pratećim objektima.

Riječ je o projektu “Bašta sljezove boje” koji predviđa sve te radove da bi se napravio autentičan izgled ognjišta Branka Ćopića i njegovog stvaralačkog puta.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je ideja da se revitalizuje Ćopićevo rodno mjesto da bi oteli od zaborava ovog pisca i na ovaj način sačuvali jer on zaslužuju svu pažnju.

– Ideja je da se rodno mjesto i rodna kuća Branka Ćopića postave kao prve tačke kulturne, književne rute na ovim prostorima, te da se povezivanjem lokacija Hašani, Stričići i Kozara istakne u prvi plan naša kulturna i književna baština i naši književni velikani Ćopić, Kočić i Kulenović – istakla je Đakovićeva.

Ona smatra da je ovogodišnja manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”, koja je danas počela, posebna s obzirom na to da je ove godine završena izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće.

Hašani – Rodna kukća književnika Branka Ćopića / Foto: SRNA

Đakovićeva je danas u Hašanima rekla da se nada da nije usamljena u osjećaju ponosa što je završena ta izgradnja uz finasijsku podršku Ministarstva.

– Nastavljamo da revitalizujemo ovaj prostor dodatnim sadržajima i zamislili smo da ga možda otvorimo za neke nove i buduće književne velikane. Sigurna sam da podgrmečki ambijent kojim provijava Ćopićevo djelo i njegovi čuveni živopisni likovi mogu da budu inspiracija za sve koji se bave književnim djelom – rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da obilježavanje manifestacija posvećenih književnim velikanima ovih prostora ima višestruku ulogu i značaj jer su oni dio ovog kulturnog i nacionalnog identiteta.

– Imamo obavezu da se sjećamo i ukazujemo na njih, te da mladim generacijama prenosimo sve ono što smo mi učili – dodala je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ćopić je jedan od pisaca koji se najviše prožima kroz naš vaspitno-obrazovni sistem i kulturu.

– Upravo to je jedan od razloga što smo ponosni na sve što smo do sada uradili i ono što ćemo uraditi – poručila je ona.

Izvršni direktor udruženja “Scena” Novi Grad Srećko Marčeta podsjetio je da se u rodnom mjestu Branka Ćopića već 12 godina održava Književna kolonija “Rijeka misli”.

– “Scena”, osim toga, njeguje sjećanje na Branka Ćopića u svom radu. Imamo i mlade glimce iz Hašana koji rade sa nama. Ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture organizovali smo manifestaciju “Čuvari bašte sljezove boje” – rekao je Marčeta.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić smatra značajnim što je resorno ministarstvo podržalo projekat “Bašta sljezove boje”.

– Smatramo da su značajne sve manifestacije i svi projekti koji imaju veze sa Brankom Ćopićem. Ćopić je naš kraj učinio poznatim i mi smo ponosni na njega – istakao je Kljajić.

U Spomen-školi “Branko Ćopić” u Hašanima, gdje je održana manifestacija, glumci iz Banjaluke, Prijedora i Novog Grada Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Dean Batoz, Želimir Rivić, Mila Šašo, Slobodan Drljača i Nikola Kutlija izveli su predstavu “Kad Ćopići slave” autora Srećka Marčete.

U organizaciji opštine Krupa na Uni i Fondacije “Branko Ćopić” iz Banjaluke sutra će u Hašanima biti održano druženje posvećeno Branku Ćopiću.