“Najteže glumiti samog sebe”: U Beogradu premijera filma “Gospodin” posvećenog Bećkoviću

29.11.2021. | 08:41

U Domu omladine u Beogradu večeras će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Gospodin” posvećen životnom putu akademika Matije Bećkovića koji je rođen na današnji dan 1939. godine.

Režiser Puriša Đorđević naveo je da se premijera slučajno poklopila sa Bećkovićevim rođendanom, te da je u filmu sa pjesnikom više razgovarao pred kamerom nego što je izmišljao kadrove.

“Imao sam sreću da je Matija bio veoma raspoložen na snimanju i na momente je, prvi put, što mnogi ne znaju, ispričao svoju definitivnu biografiju od rođenja do ovih dana”, rekao je za “Večernje novosti” Đorđević. On kaže da ga je za snimanje filma inspirisao Bećkovićev život, a ne samo
pjesništvo.

Glavni junak filma “Gospodin” će danas, tačno u podne biti u valjevskoj gimnaziji, gdje tradicionalno obilježavaju njegov rođendan, a večeras će rođendan proslaviti na premijeri filma koji mu je posvećen.

Bećković kaže da je u filmu glumio sam sebe, što je najteže.

“Možda bi neko drugi tu ulogu bolje odigrao. Radio sam ono što je Puriša od mene tražio. Slušao sam ga. Nisam napravio nijednu intervenciju. Puriša ima 96 godina, a radio je sa takvim entuzijazmom kao da ima šest”, priča pjesnik. On kaže da ga je zadivilo kako Đorđević misli cijelom glavom, što još ne uspijeva našem narodu.

“Navikli smo da pričamo iz raznih rovova i ne možemo toga da se oslobodimo. A da neko misli celom glavom, poput Puriše bio bi veliki naš izlaz i spas. Jedini spas”, rekao je Bećković.

Film “Gospodin” će biti prikazan u okviru Festivala autorskog filma.