Najljepši labud svjetskog baleta: Balerina Ana Pavlova o svom umjetničkom djelovanju

22.01.2022. | 11:24

Predstavljam rusku umjetnost, a svi dočeci, aplauzi i cvijeće koje primam, to sve primam na račun ruske umjetnosti. Vidim propagandu ruskog iskustva ili, bolje reći, šire slovenske umjetnosti, a mislim da moj rad nije manje koristan nego politički ili diplomatski koji ljudi vode, rekla je svojevremeno, na samom vrhuncu popularnosti, balerina Ana Pavlova o svom umjetničkom djelovanju.

Rođena je 12. februara 1881. godine u selu Ligovo, kod Sankt Peterburga, grada u kojem se rodila njena ljubav pram baletu. Naime, dok su u zimu 1890. godine pahulje ukrašavale grad umjetnosti, književnosti i baleta, Anu je majka za njen deveti rođendan vodila u Marinski teatar na igranje baleta “Uspavana ljepotica” Petra Iljiča Čajkovskog, a djevojčica je tada odlučila da postane slavna balerina – svoju odluku godinama kasnije sprovela je u djelo, te će njeno ime zauvijek ostati upamćeno u svijetu umjetnosti koju stvara tijelo i pokret.

Ana je rasla bez oca, a majka joj je bila pralja, ali imala je sreću da bude rođena u gradu u kojem su postojale veličanstvene baletske škole i u kojem je puno pažnje poklanjano umjetnicima i njihovom razvoju.

Zahvaljujući Ani Pavlovoj, danas je asocijacija na balerinu sitna, elegantna i mršava djevojka, ali u njeno vrijeme ona je bila izuzetak, a balerine su bile niske, jakih mišića i kompaktne građe. Njeni tanki gležnjevi, dugačke noge i ruke i mršavost često su bili tema podsmijeha, pa su je ostali učenici nazivali metlom, prenose Nezavisne.

Ana Pavlova je ostala upamćena po mnogo čemu, ali i kao prva balerina koja je imala svjetsku turneju. Na prvu turneju je krenula kao član Marinskog teatra i igrala je u Rigi, Kopenhagenu, Stokhlomu, Berlinu, Pragu, a 1910. godine napušta Marinski teatar i osniva ličnu trupu koju su uglavnom činili ruski koreografi i plesači. Njena trupa je proputovala veći dio Evrope, Azije, obje Amerike, a igrali su i u Južnoj Africi i Australiji. Meksiko, Indija, Egipat, Kina, Japan, Kuba, Filipini, samo su neke od država u kojima je Ana Pavlova igrala za 22 godine turneje.

Posljednja turneja Ane Pavlove se završila u Hagu 1923. godine, a tada se završio i njen život. Dobila je upalu pluća, koja je zahtijevala operaciju, ali su joj doktori rekli da nakon toga neće moći da nastavi da igra. Odbila je operaciju govoreći da bi radije umrla nego što bi prestala da igra. Život Umirućeg labuda se završio u hotelskoj sobi u Hagu, a prepričava se da su njene posljednje riječi 23. januara bile: “Spremite mi kostim labuda.” I tako je i bilo, kremirana je u kostimu labuda. Urna sa njenim pepelom je bila položena na groblje u Londonu, a 2001. godine je premještena u Moskvu shodno Aninom zavještanju.

Oznake: Balerina