Nagrade za glumce Narodnog pozorišta RS: “Male liske” za Slađanu Zrnić i Željka Erkića

Druge večeri festivala komedije “Mostarska liska” u Mostaru su dodjeljene nagrade za najbolje glumce večeri Slađani Zrnić i Željku Erkiću iz Narodnog pozorišta Republike Srpske za uloge u komediju “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića.

Nagrade “Male liske” dodjeljene su glumcima koji su publiku nasmijali do suza odlukom stručnog žirija koji ove godine čine Almir Imširević, dramski pisac te članovi Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser.

Nagrađeni Željko Erkić je kazao kako je Ivo Brešan, poznati jugoslovenski pisac je u vrijeme SFRJ bio osporavan i zabranjen zbog humora Dalmatinske zagore, jer je taj humor oslikavao političku situaciju u Jugoslaviji, što se tad to nije smjelo govoriti.

“Danas smo svjedoci vremena u kojem Brešanov tekst itekako ima odjeka i u ovoj predstavi će se itekako prepoznati te paralele sadašnje politike i onoga što je bilo prije već više od 50 godina”, rekao je Erkić.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Vladimir Đorđević ističe da će ova predstava zamisliti publiku zato što je kraj malo drugačiji od onog što publika očekuje.

“Na početku je poletna i vesela atmosfera, a kraj malo drugačiji. Mislim da će publika nakon ove predstave izaći sa vrlo jasnom porukom. Tragično je da tekst napisan prije toliko godina i dalje dobro korespodnira s ovim vremenom. I dalje su iste strukture ljudi, odnosi i mentalni sklopovi ličnosti koji se spominju u ovom komadu i dalje su u istim strukturama koje naš život čine ovakvim kakav jeste”, objasnio je Đorđević.

Takmičarski program se nastavlja u večeras 25. septembra, kada je na programu predstava Hrvatskog narodnog kazališta “Ja od jutra nisam stao”.

Ostavite komentar: