Na poziv ministarke Maje Gojković: Proslavljeni libanski reditelj Ali Šeri gost Beograda

12.07.2022. | 09:08

Poznati vizuelni umjetnik i filmski reditelj iz Libana Ali Šeri, gost je Beograda na poziv ministarke Maje Gojković. Dogovoreno je da u proljeće 2024. za srpsku publiku bude priređena retrospektivna izložba u Muzeju savremene umjetnosti.

Laureat “Srebrnog lava” za mladog umjetnika koji obećava na 59. Venecijanskom bijenalu, reditelj čiji je angažovani film Brana kao srpska manjinska koprodukcija imao svetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, briše granice između umjetnosti i pokretnih slika.

Kombinujući filmove, video-zapise, skulpture i instalaciju, Ali Šeri na vizuelno impresivan način iščitava društveno-istorijske prilike.

“Inspiraciju pronalazim u materijalnim manifestacijama elemenata kao što su zemlja, vatra, vazduh, voda. Dok posmatram predjele nastojim da bolje shvatim socijalna, politička, ekonomska pitanja. Istražujem kako planeta odgovara na razne ljudske aktivnosti. To je način da se bolje sagleda geopolitika”, kaže Šeri.

Poseta Šerija Beogradu, dogovorena je na Kanskom festivalu. Muzej savremene umjetnosti, posebno ga je nadahnuo da svoju umjetnost približi i ovdašnjoj publici.

Njegova želja je da ovdje prikaže sve ono što je do sada uradio. Naravno imaće i nove radove. Počeće od njegovih crteža, tu je i audiovizuelna umjetnost, ali obradovaće probranu publiku koja voli savremenu umetnost i nekim performansima koje bi pripremnio ekskluzivno za Muzej savremene umjetnosti i srpsku publiku.

Prije izložbe Alija Šerija, koji je trenutno rezidentni umjetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu, srpska publika biće u prilici da pogleda njegov dugometražni dokumentarno-igrani film posvećen revoluciji u Sudanu, prenosi RTS.

Oznake: Beograd, Reditelj