Na Kastelu u Banjaluci baš kako treba: Kiša i hladno vrijeme nisu zaustavili ljubitelje stripa

12.10.2021. | 10:35

Dosadna kiša i hladno vrijeme nisu uspjeli da zaustave ljubitelje stripa da tokom vikenda u kamenoj kući na tvrđavi Kastel u Banjaluci uživaju u druženju sa strip autorima, posjete crtačke radionice, pogledaju bogat izbor izložbi i ponudu stripova na 4. Međunarodnom salonu stripa.

Vrhunski autori, u rasponu od Etiopije preko Italije do Srbije i Hrvatske, uveličali su svojim prisustvom ovo druženje ljubitelja devete umjetnosti u Republici Srpskoj, a Zoran Pejić, predsjednik udruženja “Deveta dimenzija”, koje je organizator salona, ističe da je oduševljenje gostiju i posjetilaca obostrano.

“Hladno vrijeme i dosadna kiša tokom cijelog festivala nisu nam išli naruku, ali ispostavilo se da su ljubitelji stripa uporniji od lošeg vremena, sudeći po brojnoj posjeti i velikom interesovanju publike za ponuđeni program salona. Svi gosti izrazili su oduševljenje Banjalukom i prijemom od strane publika, koja je svojim prisustvom potvrdila da ono što radi “Deveta dimenzija” ima svoje mjesto u kulturnoj ponudi Srpske. Zahvalio bih u ime udruženja Havijeru Rouardu, savjetniku ambasadora Francuske u BiH, Ambasadi Italije u BiH, Kabinetu Predsjednika RS i gradu Banjaluci za nesebičnu pomoć, te svim drugim prijateljima, gostima i posjetiocima što su, svako na svoj način, pomogli da po četvrti put nastavimo uspješnu tradiciju salona stripa”, rekao je Pejić.

Tokom trajanja salona predstavljeni su radovi italijanskog crtača Marčela Manđatinija, kako oni rađeni za “Boneli” produkciju, tako i njegovi solo radovi, a jednaku pažnju izazvala je izložba gosta iz Etiopije Minasa Halefoma, te radovi brojnih gostiju iz regiona poput Mirka Čolaka, Slobodana Jovanovića, Sabahudina Muranovića Murana i drugih. Među zapaženijim promocijama bilo je predstavljanje sjajne grafičke novele “More je bilo mirno”, banjalučkog autorskog tandema Tatjana Vidojević (crtež) i Tanja Stupar Trifunović (tekst), jedno od zapaženijih strip ostvarenja u prošloj godini, ali koje je zbog pandemije virusa korona tek sada dočekalo predstavljanje domaćoj publici, iako autorke kažu da je ovo dugo čekanje imalo svojih prednosti.

“Možda smo malo previše dugo čekale promociju, ali ovo neplanirano odgađanje dalo je publici i kritici da se dobro upoznaju sa našim radom, tako da sada kada smo sabrale sve utiske, možemo realno pričati o temi. Ova grafička novela meni je, uz brojne druge utiske, najviše zanimljiva kao rušenje predrasuda, kako kod publike koja nije očekivala strip od nas, tako i kod nas, koje smo mislile da strip nije forma u kojoj ćemo izraziti naša interesovanja”, kaže Tanja Stupar Trifunović.

Ilustratorka i slikarka Tatjana Vidojević dodaje da je krajni rezultat ove saradnje umjetnička simbioza iskrenosti, emocionalnosti i dugogodišnjeg prijateljstva.

“Po našem skromnom mišljenju, tajna pozitivne reakcije čitalaca i kritike na ovaj album krije se u činjenici da smo bez kalkulisanja emocionalnost i iskrenost utkane u Tanjin tekst na pravi način prenijele u table stripa, što možda ne bi bilo tako lako izvesti da između Tanje i mene ne postoji dugogodišnje prijateljstvo, koje je oživjelo pravu simbiozu riječi i slike u ovom projektu”, objasnila je Vidojevićeva.

Osim brojnih izložbi, predstavljanja autorskih radova i crtačkih radionica, održana je i bogata berza stripova, sa bogatim izborom stripova od klasika “Bonelijeve” produkcije poput “Zagora”, “Mister Noa”, “Dilana Doga”, do strip albuma sa novitetima svjetske produkcije poput albuma “Zatamnjenje” ili DŽ-Last Man”.

Sve izložbe realizovane u okviru salona posjetiocima koji nisu uspjeli da dođu ovog vikenda biće dostupne u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u narednih mjesec dana.

Jedan od gostiju salona Sabahudin Muranović Muran, sjajni autor i ilustrator iz Prijepolja, kaže da je budućnost stripa upravo u prilagođavanju mladim generacijama.

“Moderne tehnologije i digitalne tehnologije uzimaju primat kod mladih generacija, ali to samo po sebi nije loša stvar već naša realnost. Strip samo mora da se prilagodi novim tokovima i da ponudi ono što je uvijek bilo ključno da se nove generacije vežu za njega, a to je dati iskreno sebe u umjetnosti i ponuditi kreativnost i kvalitet u onom što radite”, istakao je Muran.