Na današnji dan rođena Desanka Maksimović

16.05.2021. | 08:56

Na današnji dan, 16. maja 1898. godine, u Divcima kraj Valjeva, rođena je Desanka Maksimović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti i jedna od najpoznatijih srpskih pjesnikinja.

Pjesnik, pripovjedač, romansijer, pisac za djecu, a povremeno se bavila i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika,Desanka je bila najstarije od osmoro djece Draginje, porijeklom iz poznate svešteničke porodice Petrović, i Mihaila Maksimovića, učitelja. Rođena je u Rabrovici nadomak Valjeva. Ubrzo nakon njenog rođenja, porodica se preselila u Brankovinu, gdje je njen otac dobio premještaj.

Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Dobila je mnoge nagrade za svoje stvaralaštvo (Vukovu 1974, Njegoševu 1984, AVNOJ-a 1970, Sedmojulsku 1964, Zmajevu 1958 i 1973, nagradu „Mlado pokoljenje“ 1959…).

Uvijek je isticala da je njeno osnovno pjesničko geslo bilo da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čovjeku i životu. Najčešći motiv u njenoj poeziji bila je ljubav, ali mnoge pjesme su poziv ljudima da budu dobri i plemeniti jedni prema drugima, ponositi, postojani, da uvažavaju drugačija mišljenja, da budu strogi prema svojim manama…

Objavila je preko 50 knjiga poezije, pjesama i proze za djecu i omladinu, romansijerske, pripovedačke i putopisne proze. djela: zbirke pjesama Pjesme, Zeleni vitez, Pjesnik i zavičaj, Otadžbino, tu sam, Miris zemlje, Tražim pomilovanje, Nemam više vremena, Pjesme iz Norveške, Ljetopis Perunovih potomaka, Ničija zemlja, Slovo o ljubavi, priče Ludilo srca, romani Otvoren prozor, Ne zaboraviti, roman za djecu Pradevojčica, zbirka bajki i proze u stihu Oraščići palčići, putopis Snimci iz Švajcarske. Iza nje su ostale mnogobrojne antologijske pjesme: Predosjećanje, Proljetna pjesma, Strepnja, Krvava bajka, Tražim pomilovanje…

Prvo priznanje dobila je 1925. godine za pjesmu Strepnja na konkursu koju je organizovao časopis Misao. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 17. decembra 1959, a redovni član postala je 16. decembra 1965. godine. Izabrana je za počasnog građanina Valjeva, gdje je, iako se ona tome protivila, 1990. podignuta njena statua.

Desanka Maksimović je umrla 11. februara 1993. u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini.