Muzej Hercegovine: U čast 70 godina od osnivanja izložba 70 odabranih eksponata

Izložba “70 godina Muzeja Hercegovine u Trebinju – 70 izabranih predmeta iz zbirki muzeja”, na kojoj je predstavljeno 70 odabranih, dijelom najreprezentativnijih eksponata, otvorena je večeras u ovoj ustanovi kulture.

Na izložbi su predstavljeni i eksponati koji nisu izlagani do sada, a u većini slučajeva poklonjeni su Muzeju posljednjih godina. Obuhvaćena su sva odjeljenja Muzeja Hercegovine.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić izjavila je novinarima da su među predmetima koji su večeras premijerno predstavljeni, između ostalog, figula iz kasnoantičkog perioda, oktoih koji je poklonio Vuk Karadžić arhimandritu Nićiforu Dučiću, kao i dijamantski prsten Draga Perovića – svojevremeno najboljeg studenta medicine u Beču, koji mu je dodijelio lično austrougarski car Franc Jozef.

“Iz umjetničke zbirke, predstavljena je izuzetno vrijedna slika čiji je autor crnogorski slikar Špiro Bocarić, poznati ikonopisac i slikar. Iz zbirke Jovana Dučića istakla bih ploču na kojoj je urezano ime grada Trebinja, Dučićevi inicijali i 1935. godina, jer je on te godine poslao prvu zbirku koja se danas nalazi u Muzeju i začetnik je ideje o osnivanju Muzeja Hercegovine”, rekla je Grujićeva.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa resornog ministarstva Milica Kotur izjavila je da je Muzej Hercegovine jedna od najreprezentativnijih ustanova kulture u Republici Srpskoj, navodeći da je prepoznatljiv po svom nasljeđu i fundusima koje baštini.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je rekao da je muzej civilizacijska tekovina, te da je razvoj muzejske djelatnosti u Trebinju vezan za projekat “Trebinje-grad kulture”, čiji je utemeljitelj pjesnik Jovan Dučić, koji je prije jednog vijeka započeo sakupljanje skulptura, umjetničkih slika i slično, s namjerom njihovog sistematskog čuvanja.

“U proteklih 70 godina postojanja Muzej Hercegovine je više nego uspješno realizovao svoju kulturološku, obrazovnu a posljednjih decenija i turističku funkciju, postavši tako istinski baštinik istorije, tradicionalne i nacionalne kulture i narodnog znanja, kao i promotor Trebinja i regije”, rekao je Banjak.

Kustos-istoričar u Muzeju Hercegovine Simo Radić izjavio je da grad Trebinje treba da bude ponosan na ovu ustanovu, jer su u Muzeju sačuvani brojni predmeti od višestrukog značaja, te da je svaka zbirka koja je večeras izložena veoma vrijedna.

Autori tekstova i postavke izložbe su svi kustosi Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Ostavite komentar: