“Mulat albino komarac”: Nagrada “Šušnjar” u rukama banjalučkog pisca Steve Grabovca

Nagrada “Šušnjar” uručena je danas u Oštroj Luci piscu iz Banjaluke Stevi Grabovcu za roman “Mulat albino komarac”, u izdanju izdavačke kuće “Imprimatur” Banjaluka.

Grabovac je zahvalio za dodijeljenu nagradu jer sa sobom nosi određenu tradiciju i predstavlja podsticaj za jednog pisca.

“To je značajna nagrada nekome ko je na početku ozbiljnije književne karijere, jer ovo što sam do sada radio može se smatrati amaterskim poslom i pisanjem samo za sebe. Sada ovo već smatram ozbiljnijom karijerom”, rekao je Grabovac.

Predsjednik žirija ovogodišnjih književnih susreta “Šušnjar” Nina Govedar sa Filološkog fakulteta iz Banjaluke izjavila je novinarima da Grabovac govori o nečemu veoma ličnom i autentičnom, a čitalac se u tome veoma lako prepozna, ukradenom djetinjstvu i beznađu u budućnost za koju nije siguran da li je ima.

Žiri je odlučio da nagrada “Slovo Podgrmeča” ove godine pripadne književniku iz Bileće Šćepanu Aleksiću za roman “Čekajući žutu vojsku” koju je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

“Pisac romana tematizuje lokalni hronotom, te svjedoči o stradanju kao jednom o najpostojanijih elemenata srpske istorije”, navodi se u odluci žirija.

Aleksić iz objektivnih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj svečanosti.

Svečanost uručivanja nagrada u okviru međunarodnih Književnih susreta “Šušnjar 2020” u Oštroj Luci organizovao je načelnik opštine Dragan Stanar koji je podsjetio da se književne nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

Ostavite komentar: