Od četvrtka izložba u MSU: Četiri pogleda na savremenu umjetničku scenu RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 25. juna u 12 časova biće otvorena izložba „Rekonstrukcija- Četiri pogleda na savremenu umjetničku scenu Republike Srpske” koja je rezultat zajedničkog rada četvoro kustosa.

Izložba je osmišljena sa ciljem da pruži različita viđenja savremene umjetničke scene u Republici Srpskoj i tako istakne njenu heterogenost.
Posmatranjem i analizom savremene scene u Republici Srpskoj uočena je znatna brojnost umjetničkih pojava i stvaralaca, kao i izrazita raznovrsnost njihovih interesovanja, koje je nemoguće obuhvatiti u okviru jedne izložbe.

U situaciji opšte izolovanosti izazvane pandemijom COVID-19, kustoski tim MSURS okrenuo se analizi lokalne umjetničke scene i njenim aktivnostima u prethodnom periodu, koji je posebno aktuelizovan u situaciji opšte pandemije.

Zbog toga je primijenjen metodološki pristup koji podrazumijeva kustoski odabir i problematizovanje pojedinačnih tematskih segmenata, koji, međusobno povezani, funkcionišu kao koherentna značenjska cjelina.

Izdvojene su četiri dominantne teme koje su prisutne i aktuelne i u globalnom kontekstu, čime se pruža uvid u to kako se jedna lokalna scena razvija u odnosu na umjetničke tokove u svijetu. To su revolt, migracije, autorefleksija i progres, koje odabrani autori obrađuju primjenom različitih umjetničkih medija, postupaka i strategija.

Izložba „Rekonstrukcija“ donosi četiri moguća pogleda, tj., simbolički, četiri faze koje problematizuju i kontekstualizuju savremene umjetničke prakse što se pojavljuju na našem prostoru, otvarajući mogućnosti za dalja istraživanja i nove zaključke.
Rekonstrukcija u naslovu može simbolički upućivati i na novi metodološki model, koji analitički ispituje određene teme i pojave na savremenoj umjetničkoj sceni. Koncepciju izložbe osmislile su više kustoskinje Lana Pavlović i Žana Vukičević, i kustosi Maša Čavić i Mladen Banjac.

Izložba obuhvata radove 22 umjetnika koji su svojim formiranjem ili trenutnim djelovanjem vezani za savremenu scenu Republike Srpske, a to su: Nada Arnaut, Aleksandar Bajunović, Viktorija Banda, Igor Bošnjak, Mladen Bundalo, Dragana Vidljinović, Dragana Grašar, Milena Ivić, Nikola Kekerović, Ninoslav Kovačević, Nina Komel, Aleksandra Kuzmanović, Vesna Majstorović, Nenad Malešević, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Aleksandar Milošević, Renato Rakić, Vojislav Ritan, Diana Todić i Glorija Tubak.

Poseban akcenat stavljen je na mlade stvaraoce koji prvi put dobijaju priliku da se predstave u okviru grupnih muzejskih izložbi i time budu pozicionirani kao aktivni činioci umjetničke scene, a u odnosu prema djelima već afirmisanih autora sa razvijenim internacionalnim karijerama.

Izložba će biti otvorena do 25. septembra 2020. godine.

 

 

 

Ostavite komentar: