“Moj Branko ne laže”: Zakazana svjetska festivalska premijera filma o čuvenom piscu

30.03.2023. | 13:37

Dokumentarni film Branka Lazića “Moj Branko ne laže” biće prikazan na svečanom zatvaranju i dodjeli nagrada Martovskog filmskog festivala u Beogradu.

Umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić donio je odluku da ovogodišnji festival otvori sa filmskim pobjednikom Berlinskog festivala, a da film “Moj Branko ne laže” treba da zatvori ovo jubilarno izdanje Martovskog festivala u Beogradu.

Film o Branku Ćopiću, najomiljenijem piscu nestale države, o njegovom životu i smrti, komunisti koji je volio istinu i narod više od partije, jeretiku kojega su napadali budući komunistički disidenti, književniku koji je u svom djelu ostavio ključeve za razumijevanje krajiškog identiteta.

U filmu učestvuju akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, prof.dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc.dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić…

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala održaće se 2. aprila u velikoj sali Doma omladine u Beogradu.

Martovski filmski festival je najstariji festival dokumentarnog filma na Balkanu i ove godine obilježava 70 godina postojanja.