Modna revija ‘Kozara Etno Fuzija’ 14. marta u Banskom dvoru

06.03.2019. | 14:18

Kulturno-umjetničko društvo Piskavica zajedno sa Turističkom organizacijom grada Banja Luka i uz podršku Grada Banja Luka realizovaće projekat „Modna kolekcija Kozara Etno Fuzija“ s ciljem povećanja konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dob, zaključeno je na danjašnoj konferenciji za štampu održanoj u Muzičkom paviljonu (Staklenac) u banjalučkom Parku Petar Kočić.

Modna kolekcija „Kozara etno fuzija“

KUD „Piskavica“, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom grada Banja Luka i uz podršku Grada Banja Luka, realizuje projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“.

Projekat je nastavak  započetih aktivnosti na zaštiti i promociji kulturnog identiteta Kozare koje smo započeli 2005. godine kroz projekat Kozara Etno.

Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu.

Ujedno, projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici. Ovoj put stvaramo fuziju tradicionalnog i modernog modnog izražaja kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera i mentorstvo prof. dr Irene Medar Tanjga etnologa.

Projekat će trajati do 14. marta 2019. godine, kada će, u KC Banski dvor u Banjoj Luci, biti premijerno izvedena modna revija „Kozara etno fuzija“, spoj tradicionalne nošnje sa područja Kozare i savremenih elemenata kroz viziju Marka Fehera.

MODNA REVIJA KOZARA ETNO FUZIJA

Kulturno-umjetničko društvo Piskavica zajedno sa Turističkom organizacijom grada Banja Luka i uz podršku Grada Banja Luka će realizovati projekat „Modna kolekcija Kozara Etno Fuzija“.

Realizacija projekta ima zadatak da podstakne lokalne aktivnosti u oblasti kulture, koje se smatraju kao sredstvo da se sačuva i valorizuje lokalna kultura, koja će doneti nove prihode lokalnoj zajednici i dati novu dinamiku tom području. Lokalni kulturni proizvodi su konkurentniji na međunarodnom turističkom tržištu ukoliko se baziraju na originalnim identitetima.

U realizaciji ovog projekta, koristiće nam prethodna iskustva koja su uspostavljena tokom proteklih godina rada na razvoju kulture i promociji kulturnih identiteta (festival i projekat Kozara etno), tokom kojih smo oživljavali lokalni kulturni identitet, upoznavali kulture Evrope i svijeta i podizali kulturnu svijest publike o bogatstvu kulturne različitosti, te rezultate prezentovali široj javnosti.

Projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“ ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici, kroz fuziju tradicionalnog i modernog.

Modna revija će biti kreirana kroz saradnju projektnog tima, etnologa prof. dr Irene Medar Tanjga, modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca, koreografa KUD „Piskavica“ Mirka Arambašića i lokalnih kazivača. Završetak modne kolekcije sastavljene od 15 stajlinga očekujemo krajem februara 2019. godine, koja će biti premijerno predstavljena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Program modne revije:

  • Pjevačke grupe Akademije umjetnosti Banja Luka
  • Video najava – projekcija
  • Izlazak modela sa 15 stajlinga
  • Koktel

Premijera modne revije „Kozara etno fuzija“ će se održati 14. marta 2019. godine u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor sa početkom u 20.00 časova.

(BL PORTAL)