Mnogi su bili šokirani: Lavina komentara na crtež bebe sa sjekirom u glavi FOTO

Od kako je jedan crtež sa izložbe andergraund stripa u zemunskoj galeriji “Stara kapetanija” postao viralan, društvene mreže su se “zapalile”.

Na crtežu je, naime, beba sa sjekirom u glavi, okolo puno krvi, dio tijela koji nedostaje… a prati ga tekst: “Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu.”

Naime, u okviru međunarodnog festivala “Novo doba” predstavljena je postavka koja je ponovo okupila grupu “Momci”, aktivnu na ovoj sceni prije dvije i po, tri decenije, a iz toga doba je i sporni crtež “Kenjkavac”.

Lavina reakcija pokrenuta je sa Tvitera, na kome je uz sporni crtež, objavljeno: “Kakav je ovo pokušaj humorističke umjetnosti. Dio trenutne postavke u galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu.” Na šta su se nizali komentari: “Bolesno”, “Radikalizam”, “Opasan humor. Poslije, ko je kriv za nasilje među djecom… Užas”, “Ko je autor ove morbidnosti?”, “Moderna umjetnost je bila greška”….

Ništa manje žestoki nisu bili ni korisnici Fejsbuka, gdje se pominjala i masonerija, psihijatrijsko vještačenje i krivične prijave.

“U pozadini ove izložbe ne stoje, ni masoni, ni balije, ni ustaše, ni satanisti, već je riječ o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. Vijeka”, rekla je za Novosti kustos izložbe Ivana Đorđević, istoričarka umjetnosti, dodajući da je ista grupa u Staroj kapetaniji izlagala prije 24 godine i da tada, kao i nikada do sada, nije bilo reakcija na radove koji žanrovski pripadaju andergraund stripu.

I sporni crtež, koji je nevelikih dimenzija, 8×15 centimetara, a to je neka vrsta kolaža, jer je tekst (“Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu”), preuzet iz štampe toga doba, dodaje Đorđevićeva.

Svaki žanr, prema mišljenju sagovornice, ima svoje zakonomernosti, pa i andergraund strip.

https://twitter.com/suspendovana2/status/1315794066152525833?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1315794066152525833%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fjavnost-sokirana-crtez-bebe-sa-sjekirom-u-glavi-izazvao-lavinu-ostrih-komentara-foto%2F

“Kada kupite kartu za horor film sigurno ste spremni da na platnu vidite i rasuta crijeva, jer je to odlika žanra”, nastavlja Ivana Đorđević.

Kustoskinja priča i da članovi grupe “Momci” više ne pripadaju andergraund sceni i kako su se na aktuelnoj izložbi u Zemunu ponovo okupili nakon mnogo godina, sada kao zreli i ozbiljni ljudi, koji su predstavili radove iz svog mladalačkog bunta.

Povodom svega ovoga olgasili su se i nekadašnji “Momci”:

“Mi smo (bili) strip-eksponenti opšte pomame omladine Jugoslavije početkom devedesetih za agresivnijim i grafički eksplicitnijim sadržajima, podizanje praga tolerancije na šok, hrljenje da se što prije prepustimo svim porocima zapadne pop/kontra/kulture koje smo propustili dok su nam kulturu krojili urednici pregaženi vremenom”, piše između ostalog u njihovom jučerašnjem saopštenju.

Dodaju da se nikada nisu povinovali normama bilo kakvog mejnstrima, dolazio on sa zapada ili Marsa.

“Ako danas, dvadeset i kusur godina kasnije bilo koja od naših tvorevina izaziva gađenja, sablažnjavanje ili protest, onda smo ili bili daleko ispred vremena, ili su kritičari teško zaostali”, naveli su autori.

Ostavite komentar: