“Mliječni put kroz Republiku Srpsku”

10.05.2019. | 23:55

“Mliječni put kroz Republiku Srpsku” je projekt osmišljen kao gostovanje Banjalučkog studentskog pozorišta u pet opština Republike Srpske: Ribnik, Mrkonjić Grad, Trebinje, Srebrenica i Šamac sa višestruko nagrađivanom predstavom „Mlijeko”.

Na ovaj način repertoar Banjalučkog studentskog pozorišta se proširuje i dovodi pred publiku na onim područjima u kojima nema studentskih pozorišta.

Projekat u cjelosti finansira Ministarsvo prosvjete i kulutre u Vladi Republike Srpske, kao i opštine u kojima će da gostuje predstava „Mlijeko” u maju i junu 2019. godine. Bitno je napomenuti da opštine Ribnik, Srebrenica i Šamac spadaju u red nerazvijenih opština Republike Srpske i da su o tome predtavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske posebno vodili računa prilikom vrednovanja ovog projekta.

Predstava će da se izvoditi u večernjim časovima i to: 12. maja u Ribniku, 24. maja u Mrkonjić Gradu, 04. juna u Trebinju, 05. juna u Srebrenici i 06. juna u Šamcu.

Efekti projekta se osjećaju već na samom početku, jer mnoge opštine žele da budu dio „Mliječnog puta kroz Republiku” u narednom periodu, tako da će do kraja ove godine uprava BPS-a uputiti prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture da projekat „Mliječni puta kroz Republiku Srpsku” bude realizovan i naredne 2020. godine.

Realizaciji „Mliječnog puta kroz Republiku Srpsku” priključila se i kompanija „Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice koja je kao sponzor projekata obezbijedila poklone za višečlane porodice u vidu mliječnih paketa.

Cilj ovog projekta jeste unapređenje kulturne atmosfere, shvatanja pozorišta kao pokretljivog, dinamičnog kreatora inovativnih ideja.

Predstava „Mlijeko” je nastala 2017. godine u režiji glumca Slobodana Perišića, a prema tekstu grčkog dramskom autora Vasilisa Kacikonurisa, u prevodu Tamare Kostić Pahnoglu i adaptaciji pjesnika Zorana Kostića.

Scenografiju za predstavu su uradili Marko Bilbija i Monika Ponjavić, a kostime Jelena Vidović.

Glumačku podjelu na turneji činiće: Jelena Trepetova Kostić (Majka), Aleksandar Ristanović (Lefteris), Bojan Kolopić (Andonis), Kristina Šikanić (Nastja), dok će se u epizodnim ulogama bolničara da pojave Dragoljub Milić i Siniša Javorac.

Muziku, autora Marka Zoranovića izvodiće na gitari glumac Darko Stojić.