Mlada pjesnikinja sa Sokoca: Milica prva na olimpijadi iz ruskog jezika

07.12.2022. | 09:11

Mlada pjesnikinja sa Sokoca Milica Borovčanin osvojila je prvo mjesto na Trećoj međunarodnoj Olimpijadi iz ruskog jezika, koju organizuje Sanktpeterburški državni univerzitet, saopštili su iz sokolačkog Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”, čiji je Milica učenik trećeg razreda gimnazije.

Milica je rekla Srni da ovo priznanje nije očekivala i da smatra da je to rezultat ljubavi i želje da izučava ruski jezik.

Ona smatra ovo priznanje svojim velikim uspjehom, posebno nakon objavljene informacije organizatora da je u prvi mah na ovom međunarodnom takmičenju registrovano 5.000 učesnika iz 132 zemlje, te da je nastavljeno sa 729 finalista iz 84 zemlje u završnom krugu takmičenja.

To je za nju, kaže, ogroman broj, jer je do sada uglavnom učestvovala i nagrade donosila sa književnih konkursa sa mnogo manje učesnika.

Ona je podsjetila da je Olimpijada bila organizovana u dvije faze, za mlade od 12 do 17 godina i od 18 do 35 godina koji izučavaju ruski kao strani jezik, te da je učestovala u mlađoj grupi.

Milica je naglasila da je takmičenje u znanju iz ovog jezika organizovano u onlajn formatu po posebnim kontrolisanim uslovima, sa precizno utvrđenim pravilima, vremenom testiranja iz gramatike, leksike, slušanja i čitanja.

Ona kaže da je odlučila da učestvuje jer ruski jezik uči u školi već šest godina, ali se znanje potrebno za ovu Olimpijadu ne može postići onim što se radi na redovnoj nastavi, pa je njegovom izučavanju posvetila posebnu pažnju.

“Pored ruskog, u školi učim engleski, a kući njemački, ali nijedan jezik ne volim kao što volim ruski i gajim posebnu ljubav prema istočno-slovenskoj kulturi, tradiciji, običajima”, navodi Milica.

Mlada pjesnikinja ističe da čak pomalo piše i poeziju na ruskom jeziku, što joj je pomoglo da dobro savlada leksiku i ostvari veliki rezultat na ovom takmičenju.

Ona je naglasila da posebnu zahvalnost duguje svojoj profesorici ruskog jezika u Gimnaziji Velenki Kalajdžić, kao i nastavnici ruskog u osnovnoj školi na Sokocu Olgi Borovčanin, koje su u njoj probudile ljubav prema jeziku i toj kulturi, navele je da čita, istražuje i da se bavim rusistikom u širokom smislu.

Milica kaže da je prvo mjesto na Olimpijadi iz ruskog jezika njeno osmo značajno priznanje u ovoj godni, a ranije osvajane nagrade i priznanja više i ne broji, jer ih ima mnogo.

Jedna od nagrada za prvonagrađene i učesnike sa visokim rezultatima na ovom takmičenju je učešće u nekim onlajn konverzacijama i debatama, koje organizuje Sanktpeterburški državni univerzitet i vaučer za besplatno testiranje za polaganje državnog ispita iz poznavanja ruskog jezika u nekom od njihovih centara u svijetu.

Borovčaninova je krajem novembra osvojila i prvo mjesto na književnom konkursu za učenike završnih rezreda srednjih škola Srbije i dijaspore o temi “Moj susret sa malim Princom”.

“Predstavila sam se neobičnom formom, počevši da pišem prozu, u kojoj mi se pola rečenice rimovalo sa njenim krajem, pa je nastala pjesma prozalnog oblika”, kaže Milica, te dodaje da se njoj kao pjesniku mnogo lakše izraziti u stihu.

Konkurs je raspisao Filozofski fakultet u Nišu povodom jubileja – deset godina od osnivanja Departmana za francuski jezik i književnost, a tema je u vezi sa 80 godina od objavljivanja “Malog princa” Antoana de Sent Egziperija, što će biti obilježeno početkom naredne godine.

Borovčaninova je dobitnik niza nagrada na književnim i likovnim konkursima, objavila je tri zbirke pjesama “Bezimeni čovjek”, “Sunčev čovjek” i “Čuvari vjetrova”.