Miloradu Telebaku “Kočićeva nagrada”

“Kočićeva nagrada” za književnost za 2019. godinu pripala je lingvisti Miloradu Telebaku.

Milorad Telebak novi je laureat “Kočićeve nagrade” za ukupno lingvističko i književno djelo, saopštio je žiri koji je radio u sastavu Ranko Risojević, predsjednik, te Berislav Blagojević i Zlatko Јurić, članovi.

Žiri je naveo da je Milorad Telebak, profesor srpskog jezika i književnosti, ugledan lingvista, danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima u Crnoj Gori i Srbiji.

– Njegovo cjelokupno djelo posvećeno je praktičnim pitanjima srpskog jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe. To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik – saopštio je žiri.

Milorad Telebak, kako je navedeno, pisao je i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika koji, izvan svake lingvističke sumnje, ima svoj dijahronijski hiljadugodišnji razvoj i utemeljenje na svim jezičkim nivoima.

– Јezički i književni rad Milorada Telebaka zaslužuje posebnu pažnju naučne, kulturne i književne javnosti te dodjeljivanje “Kočićeve nagrade” predstavlja davanje podrške i neosporiv način ukazivanja na posvećenost ovog autora kočićevskom promišljanju i djelovanju na očuvanju autentičnosti srpskog književnog jezika – saopštio je žiri.

“Kočićeva nagrada” biće dodijeljena laureatu na svečanoj akademiji koja će u čast Petru Kočiću biti održana u okviru predstojećeg Kočićevog zbora.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: