Međunarodni viteški festival “Kastrum” u Banjaluci od 07. do 09. juna

20.05.2019. | 13:11

Drugi međunarodni viteški festival “Kastrum” održaće se 7. до 9. juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a organizatori kao i prošle godine najvljuju zanimljiv program prilagođen svim generacijama.

Domaćini manifestacije, viteški red “Čuvari koplja Svetog Georgija”, ove godine ugostiće saborce iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.

Gledaoci će imati priliku da vide takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i mačevanje dvoručnim mačem, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, kao i izložbu srednjevjekovne odjeće, obuće, nakita, oruđa i oružja u Kamenoj kući.

U okviru festivala biće organizovani sajam rukotvorina i starih zanata, te razne radionice za djecu.

Tradicionalno, za starije je rezervisano takmičenje u bohurt mačevanju – disciplina slobodne borbe sa srednjovjekovnim oružjem gdje je dozvoljeno sve osim uboda mačem.

“Prije zvaničnog otvaranja događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice kao i prošle godine održaće se simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine. Nakon toga, uslijediće defile do Kastela gdje ćemo festival proglasiti otvorenim, a od subote krećemo sa zvaničnim programom”, rekao je za Mondo portal, Goran Mećava inače starješina banjalučkog viteškog reda “Čuvari koplja Svetog Georgija”.

Prema njegovim riječima, veoma su zadovoljni prošlogodišnjim odzivom zainteresovanih, a festival je posjetilo oko pet hiljada ljudi.

Mećava kaže da tokom ljeta planiraju i organizaciju viteške akadmije koja je po njegvoim riječima put da se postane vitez.

“U sklopu akademije u planu je ljetna škola, a jedna od mogućih lokacija je Pecka kod Mrkonjić Grada”, rekao je saogovrnik Mondo portala.