Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: ANURS nagrađen kao najbolji izdavač iz dijaspore

27.10.2022. | 14:45

Nagrada 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu za najboljeg izdavača iz dijaspore u 2022. godini za ediciju “Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske” pripala je Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Akademija nagradu dijeli sa Maticom Srpskom – Društvom članova u Crnoj Gori za izdanje “Crna Gora kroz istorijska dokumenta (narod, jezik, crkva, država)” Јovana B. Markuša

U obrazloženju četvoročlanog žirija, koji je predvodila akademik Zlata Bojović i koja je nagradu uručila predstavnicima Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, navodi se da su se ove dvije ustanove, u teškim okolnostima izdavaštva van matice, nametnule istrajnim izdavačkim prisustvom.

U uži izbor za nagradu za najboljeg izdavača iz dijaspore ušli su i Andrićev institut, Andrićgrad-Višegrad, za knjigu “Iza Alisinog ogledala” Ljiljane Pešikan-Ljuštanović, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za fototipsko izdanje časopisa “Vaseljena 1995-2002” i Srpski nacionalni savjet Crne Gore za “Zlatni vek srpskog pesništva”.

Nagrada 65. Međunarodnog sajma knjiga za izdavača godine pripala je ravnopravno dvijema izdavačkim kućama iz Novog Sada “Prometeju” i “Pravoslavnoj reči”, dok je nagrada za izdavački poduhvat godine pripala Službenom glasniku i Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” iz Beograda za Sabrana djela pisca iz međuratnog razdoblja Stanislava Krakova.

Nagrade za najljepšu knjigu pripala je serijalu knjiga “Celokupna dela Branka Vučićevića” u izdanju Filmskog centra Srbije, a za najljepšu dječju knjigu, knjizi “Babaroga” u izdanju Kreativnog centra.

Nagrada za dječju knjigu godine pripala je ediciji “Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu” u izdanju Pčelica Izdavaštvo DOO iz Čačka.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip dobili su “Književna opština Vršac” za 50 godina postojanja, “Čigoja štampa” iz Beograda za biblioteku “Ortograf”, “Darkvud” iz Beograda za stripove “Korto Malteze” i “Modesti Bjejz”, kao i Biblioteka grada Beograda za ediciju “Festovih 50”.

Posebeno priznanje Sajma za doprinos u oblasti nauke dobila je knjiga “Kulturna politika Kraljevine Јugoslavije, 1918-1941” akademika Ljubodraga Dimića.