Međunarodni festivalu pozorišta za djecu Banjaluka 2021: Gran pri predstavi “Mogli”

17.10.2021. | 12:40

Gran pri 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2021 u subotu je dodijeljen je slovačkom Državnom lutkarskom pozorištu Bratislava za predstavu “Mogli” u konkurenciji devet predstava iz osam država.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini slovačkom pozorištu dodijelio je žiri u sastavu Isidora Goncić, rediteljka iz Beograda, Dubravko Torjanac, hrvatski reditelj i Slobodan Perišić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, a zbog cjelovite usaglašenosti svih pozorišnih elemenata u izvanredan pozorišni doživljaj, navodi se u saopštenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Specijalna nagrada pripala je Pozorištancu “Puž” iz Beograda za dvije decenije vjere, povjerenja, prijateljstva i podrške koje je pružalo Dječijem pozorištu RS.

Nagrade za glumačka ostvarenja dodijeljena su Hozeu za predstavu “Palčić Mrkvica” Mini teatra iz Ljubljane, u obrazloženje žirija da je “zahtjevnu malu formu, animirajući više likova, glumac iznio svojom privatnom i glumačkom ličnošću.”

Isto priznanje dodjeljeno je i Andru Damišu za ulogu Dine u komadu “Korak po korak do čiste planete”, Kazališta lutaka “Zorin dom” iz Karlovca.

“Mladi glumac je svojom harizmom i angažmanom pokazao veliki potencijal koji je doprinio kvalitetu predstave”, pojasnio je žiri.

Nagrada za kolektivnu igru dodjeljena je ansamblu predstave “Mogli”.

Gžegoš Turnau dobio je nagradu za najbolju originalnu muziku za predstavu “Vitez božićne zvijezde”, “Teatra Palka” iz Varšave, a žiri navodi da je kompozitor autorskim djelom na maestralan način dočarao duh vremena.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Kristof von Burenu za predstavu “Vjetar” Teatra “Smijeh” iz Frankfurta na Odri, dok je priznanje za najbolju režiju dodijeljeno Alfiji Abdulini za komad “Leptir” Lutkarskog pozorišta Brodjačaja sobačka” iz Sankt Peterburga.

Na 20. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Banjaluka 2021 učestvovali su Pozorište mladih, Novi Sad, Dečje pozorište, Subotica, Gradsko kazalište “Zorin dom”, Karlovac, Pozorište “Lalka”, Varšava, Teatar smijeha, Frankfurt na Odri, Mini teatar, Ljubljana, Državno lutkarsko pozorište, Bratislava, Teatar za djecu i mlade, Skopje, i Pozorište Brodjačaja sobačka, Sankt Peterburg.

Oznake: Nagrade, Predstave