Likovi podijeljeni na četnike i partizane: U kino-sali u Šamcu izvedena monodrama “Bog”

03.12.2021. | 19:53

U kino-sali u Šamcu večeras je akademski glumac Rajko Vuković odigrao monodramu “Bog”, urađenu po tekstovima Matije Bećkovića.

Vuković je rekao da je tekst monodrame sastavljen od poema “Lako je drugijema”, “Ne znaš ti njig”, “Ne daj se junački sine”, a ključna je “Bogojavljenje”, iz koje je korišten veći dio teksta.

On je naveo da je prvi lik neka vrsta lamentatora i naratora, čovjek kome je sve dozlogrdilo i govori da je njemu najteže, a da je drugima lako zato što su bez imena, obraza, bez pameti, što aludira na nevjernike.

“I tako on iz nekog svog bijesa, očaja i nemoći priziva Boga i zamišlja kako bi to izgledalo kad bi se Bog zaista pojavio”, kaže Vuković.

U monodrami se pojavljuje još sedam likova sa različitim karakterima, kojim glumac suptilno i znalački publici dočarava ljude iz naroda koji imaju crtu tragikomičnosti.

“Likovi u monodrami su podijeljeni na četnike i partizane i većina ih je u konfrontaciji sa Bogom, dok se neki kaju i shvataju smisao živoga i istinitog Boga”, kaže Vuković.

Autori muzike, koja je korištena za ovu monodramu u trajanju od 45 minuta, su Sanja Ilić Balkanika, Pavle Aksentijević i Vojislav Voki Kostić.

Izvođenje monodrame organizovao je šamački Centar za kulturu.

Rajko Vuković je mladi glumac sa diplomom Akademije umjetnosti u Banjaluci, na Odsjeku za dramsku umjetnost.