Kusturica o novoj knjizi: Handkea sam tražio između koncepcija Dostojevskog i Ničea

Reditelj Emir Kusturica rekao je da je u svojoj novoj knjizi “Vidiš li da ne vidim”, posvećenu nobelovcu Peteru Handkeu, velikog pisca i svog prijatelja tražio između koncepcije vjerovanja Dostojrvskog u postojanje božanstva koje može da harmonizuje svijet i Ničea, koji traži vraćanje u verziju uzvišenog čovjeka i djela.

“Za razliku od Ničea koji je ukinuo Boga, dobili smo pisca /Handkea/ koji sam vjeruje u Boga, a pri tom se njegovi junaci ponašaju potpuno u neskladu s tom idejom, odnosno u skladu sa formom, jer je on uvijek vjerovao da je zapravo duša forma”, rekao je Kusturica za RTS.

Reditelj u romanu, koja govori o njegovom putovanju u Stokholm na dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu, slavnog pisca i glavnog junaka romana vidi kao hodača po žici pod imenom Petar Apostol Speleolog.

“Meni je to uvijek ličilo na one najveće dubine koje speleolozi postižu i zato sam ga nazvao Speleolog, a Apostol zato što je peške prošao sve teritorije koje je voleo i ostavio beskrajan trag svojom reakcijom na te prostore, a posebno na naš”, objasnio je Kusturica.

O knjizi je govorio i akademik Matija Bećković, koji je ocijenio da Handke i Kusturica, kao dva velika junaka našeg doba, imaju mnogo sličnosti, ali da su najsličiniji u različitostima.

“Handke je napisao da mu ponestaje jezika, a Kusturica piše kako mu je dosta slika”, rekao je Bećković.

Ostavite komentar: