Kulturno blago: Slika “Blagoveštanski sabor” biće vraćena u Srbiju nakon što je ukradena 1993.

16.08.2022. | 16:04

Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenulo istražni postupak protiv četiri osobe, koji je rezultirao time da će slika poznatog slikara Vlaha Bukovca “Blagoveštanski sabor 1861. godine”, koja je ukradena, 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biti vraćena Republici Srbiji.

“Nakon uspješne međunarodne tužilačke i policijske saradnje, navedena slika koja predstavlja kulturno blago od neprocjenjivog značaja za Republiku Srbiju, danas je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, u Cirihu, nakon čega će biti transportovana u Republiku Srbiju”, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Podsetimo, vrijedna umjetnička slika zaplijenjena je prošle godine u Švajcarskoj.

U Švajcarskoj je tada uhapšen Slodan Gajin (77), poznati kolekcionar koji je tvrdio da je sliku dobio u nasljedstvo, kao i Rarko Dragićević (44), koji je potom izručen Srbiji. Lisice su tada u Srbiji stavljene i Ratkovom ocu Nebojši (71) i Dejanu Miloševiću (49) iz Beogra da, koji su se teretili za posredovanje u pokušaju prodaje ukradene slike.

Oznake: Slika, Srbija