“Kultura bez barijera”: Za realizaciju značajnih projekata namijenjeno 78.500 KM

03.06.2021. | 16:36

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će iz granta namijenjenog za finansiranje projekata i programa izdvojiti 78.500 KM za realizaciju projekata “Kultura bez barijera” u devet ustanova kulture u Srpskoj i “Resursni centar Brajevog pisma”.

Za devet ustanova kulture biće izdvojeno 58.000 KM, a za realizaciju projekta “Resursni centar Brajevog pisma” 20.500, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Projekat “Kultura bez barijera” podrazumijeva uklanjanje fizičkih barijera, odnosno omogućavanje pristupa ustanovama kulture licima sa invaliditetom, te doprinosi poboljšanju statusa ovih lica u zadovoljavanju kulturnih, intelektualnih i kreativnih potreba.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpska Natalija Trivić rekla je da usluge ustanova kulture treba da budu dostupne svima, a to podrazumijeva i fizički pristup zgradi i prostorijama, te korišćenje svih njihovih sadržaja i građe.

“Stoga je Ministarstvo zatražilo od Saveza opština i gradova da dostavi pregled ustanova kulture – biblioteka, muzeja, kulturnih centara u opštinama i gradovima gdje je neophodno ukloniti fizičke barijere za pristup licima sa invačiditetom”, kaže Trivićeva i podsjeća da je projekat započeo ugradnjom lifta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Projekat “Resursni centar Brajevog pisma” je izuzetno značajan, jer će veliku korist imati slijepi i slabovidi đaci i studenti kojima je, pored informacionih asistivnih tehnologija, za usavršavanje potrebno poznavanje i upotreba Brajevog pisma.

Projektom u ovoj fazi biće obuhvaćeni Muzej Hercegovine Trebinje, Arheološki muzej “Rimski Municipijum”, Srebrenica, Narodna biblioteka Srebrenica, Dom kulture “Filip Višnjić”, Zavičajni muzej, Sokolski dom, Narodna biblioteka Gradiška, Centar za kulturu i sport “Radenko Mišević” Rogatica i Narodna biblioteka Milići.