Kultna serija koju obožavaju: Prije 40 godina emitovana prva epizoda “Mućki”

Prije tačno četiri decenije, 8. septembra 1981. godine, emitovana je prva epizoda kultne serije “Mućke” (Only Fools and Horses).

Serija je emitovana od 1981. do 2003. a snimljene su ukupno 64 epizode.

Radnja prati braću Troter iz londonskog Pekama, Dereka (Dejvid Džejson) i Rodnija (Nikolas Lindherst) i njihova nastojanja da postanu milioneri. Braća su do četvrte sezone živela sa dekom (Lenard Pirs), a nakon Pirsove smrti 1984. godine, u „Zgradu Nelsona Mendele“ u Pekamu uselio se Delov i Rodnijev ujka Albert (Baster Merifild)

U društvu braće Troter su i trgovac polovnih automobila i novopečeni bogataš Bojsi (Džon Čalis) i njegova žena Marlin (Su Holdernes), ne previše bistar čistač ulice Triger (Rodžer Lojd-Pak), koji Rodnija uvek oslovljava se Dejv, vozač kamiona Denzil (Pol Barber), konobar i vlasnik u lokalnom pabu „Ragina glava“ Majk (Kenet Makdonald), kao i Rodnijev drug Miki Pirs (Patrik Mari), čiji je idol Del.

Naslov serije je inspirisan starom engleskom poslovicom – „Samo budale i konji rade“ (Only fools and horses work for a living), a tako se zove i naslovna muzička numera, koju je napisao i izveo kreator serije Džon Salivan.

U anketi BBC iz 2004. „Mućke“ su proglašene za najbolju situacionu komediju (sitkom) svih vremena.

 

Ostavite komentar: