Kultna serija koju obožavaju: Prije 40 godina emitovana prva epizoda “Mućki”

08.09.2021. | 18:41

Prije tačno četiri decenije, 8. septembra 1981. godine, emitovana je prva epizoda kultne serije “Mućke” (Only Fools and Horses).

Serija je emitovana od 1981. do 2003. a snimljene su ukupno 64 epizode.

Radnja prati braću Troter iz londonskog Pekama, Dereka (Dejvid Džejson) i Rodnija (Nikolas Lindherst) i njihova nastojanja da postanu milioneri. Braća su do četvrte sezone živela sa dekom (Lenard Pirs), a nakon Pirsove smrti 1984. godine, u „Zgradu Nelsona Mendele“ u Pekamu uselio se Delov i Rodnijev ujka Albert (Baster Merifild)

U društvu braće Troter su i trgovac polovnih automobila i novopečeni bogataš Bojsi (Džon Čalis) i njegova žena Marlin (Su Holdernes), ne previše bistar čistač ulice Triger (Rodžer Lojd-Pak), koji Rodnija uvek oslovljava se Dejv, vozač kamiona Denzil (Pol Barber), konobar i vlasnik u lokalnom pabu „Ragina glava“ Majk (Kenet Makdonald), kao i Rodnijev drug Miki Pirs (Patrik Mari), čiji je idol Del.

Naslov serije je inspirisan starom engleskom poslovicom – „Samo budale i konji rade“ (Only fools and horses work for a living), a tako se zove i naslovna muzička numera, koju je napisao i izveo kreator serije Džon Salivan.

U anketi BBC iz 2004. „Mućke“ su proglašene za najbolju situacionu komediju (sitkom) svih vremena.