Kralj noćnih mora opčinio publiku: “The Sendmen” hit na Netfliksu VIDEO

08.08.2022. | 09:11

Adaptacija popularnog stripa iz devedesetih trijumf je moderne televizije i izgleda besprijekorno. Mračna fantastika “The Sendmen” ostvario je snove svojih obožavaoca, a pozdravljen je i od strane kritike.

Postoji još jedan svijet koji čeka sve nas kada zatvorimo oči i spavamo, gdje Gospodar Snova, daje oblik svim najdubljim strahovima. Kada zaspite, Morfius vaše oči zasipa pijeskom i tada se svi vaši snovi ostvaruju. Ako ste umorni od realnosti, u taj svijet možete zakoračiti kroz 10 epizoda Netfliksovog novog hita “D Sendmen”. Radi se o adaptaciji DC-jeve serije stripova koju je napisao Nil Geimen.

Vorner Bros. i Netfliks su u produkciju uložili nevjerovatnih 165 miliona dolara i zaista, taj novac kao da “iskače” iz svakog kadra. Morfiusa, vladara Kraljevstva Snova igra Tom Staridž, britanski glumac koji je odabran među dvije hiljade onih koje su predložili kasting menadžeri.

Tom će vas zaista uvjeriti da je baš on entitet star milionima godina, neko ko je postoji u ljudskim snovima, a nije čovjek. Sušta je suprotnost Morfiusu iz trilogije Matriks. Žgoljav je, raščupan, blijed i nepričljiv. Baš onakav kakav je u stripu. Za projekat, koji ga je izbacio u meinstrim orbitu, rekao je kako nije još jedna CGI orgija, aludirajući na masovnu produkciju kompjuterski generisanih serijala, koji su do te mjere izvještačeni da su postali negledljivi.

Kao žanrovska mješavina modernog mita i fantastike, igrana serija sjedinjuje savremenu fantastiku i istorijsku dramu. Na scenariju je radio i šouraner serije Alan Heinberg (kojeg se sjećamo po filmu “Vonder Vuman” i seriji “Grej’s Anatomi”). Radnja se vrti oko poluboga snova Morfiusa, koji nakon oslobađanja iz zatočeništva i vremena provedenog u staklenoj kugli, popravlja kosmičke i ljudske greške.

Snovi rijetko preživljavaju u stvarnom svijetu, dok noćne more imaju najviše šanse

Za sve je kriv Roderik Burges (Čarls Dens), bogati engleski mag, koji negdje usred Prvog svjetskog rata vjeruje da može oživjeti mrtvog sina. Ritual pođe po zlu, Roderik zatoči poluboga snova, čekajući strpljivo da ovaj popusti njegovim zahtjevima. Ruku pomoći podlom ocu pruža The Korintian (Bojd Holbruk), odbjegla noćna mora koja živi u budnom svijetu, koji također čeka svoju priliku.

Morfeus u tišini svoje kugle provede cijeli vijek, a dok tako “ćami ćekajući” pokreće niz događaja, koji bespovratno mijenjaju svijet snova i jave. Ljudi počinju patiti od letargičnog encefalitisa, a to je stanje u kojem bolest napada mozak, ostavljajući žrtve u stanju poput kipa, bez riječi i nepomične. Da bi ponovo stavio te svjetove u ravnotežu, Morfius mora putovati kroz različite vremenske periode i dolaziti do određenih osoba, jer zapravo traga za svojim odbjeglim snom. Ali, ne može ništa ukoliko ne vrati svoj pijesak, rubin i masku. Za vrijeme njegove odsutnosti, Kraljevstvo Snova je počelo propadati, ali tamo ga je sve vrijeme čekala bibliotekarka Lusijen (Vivien Arčimpong).

“The Sendman” već nakon tri dana od objave na striming platformi nosi epitet najbolje stripovske adaptacije svih vremena. Sa svim tim neobičnim izvorima svjetlosti, mračnjaštvom i svijećnjacima, izgleda kao neka moderna verzija “Ljepotice i zvijeri” reditelja Žana Koktoa. U glavnim ulogama pojavljuje se i legendarni britanski glumac Stiven Fraj.

Snovi su ono što oblikuje našu stvarnost. Bez snova, ovaj svijet je samo pakao, a svi đavoli su baš ovdje među nama. Dramaturgija sna je stari princip pripovijedanja, koji je kroz historiju književnosti i kinematografije privlačio revolucionarne autore (sjetimo se samo “Andaluzijskog psa” Luisa Bunuela). Moderna televizija danas nam omogućava da budni sanjamo. “D Sendmen” je serija koju bi bilo šteta propustiti, piše Klix.

Oznake: Netfliks, Serija