Korona zatvorila bioskope: Zarada holivudskih filmova prošle godine pala 80 odsto

Zarada holivudskih filmova prošle godine zabilježila je pad od 80 odsto na području Sjeverne Amerike, jer je korona virus zatvorio bioskopske dvorane, a filmski studiji odložili su objavu mnogih filmova.

Prema istraživačkoj kompaniji Komskor, prikazivanje filmova na području Sjeverne Amerike u 2020. je donijelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara, piše SEEbiz. Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zablježen gotovo 40 godina, prema podacima Boks Ofis Mojo.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981. godine, kada je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine “Supermen II” bio je najveći hit. Prema časopisu Varieti, globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 odsto.

Pandemija je zatvorila bioskopske dvorane širom svijeta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na ivicu stečaja. Ukupno 274 filma, među kojima i najiščekivaniji 25. film o Džejmsu Bondu “No Time to Die”, “Top Gun: Maverick” i deveti “Brzi i žestoki” odložili su premijere za 2021. godinu.

U prošloj godini najviše je zaradio film studija Soni Pikšurs “Loši dječaci zauvek”, koji je počeo da se prikazuje u bisokopskih dvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara. Komskor navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drajv-in bioskopa.

Ostavite komentar: