Koncertnom čuvenog „Henšel kvarteta“ iz Njemačke otvorena „Jesenja sonata“

Koncertom renomiranog „Henšel Kvarteta“ iz Njemačke, jednog od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice otvoren je 2. Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“.

– Ponosni smo na činjenicu što smo ove godine ugostili neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice. Pored toga, kao i svaki put do sada, promovisaćemo i kvalitetne domaće umjetnike. Festival je otvorio jedan od najuglednijih kvarteta današnjice – rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

„Henšel kvartet“ u ovoj godini proslavlja jubilej, 25 godina postojanja, trenutno ga čine Krištof Henšel (prva violina), Evgenija Epštajn (druga violina), Monika Henšel (viola) i Matijas Bajer-Karlšoj (violončelo).

-Muzika je ta koja nas drži zajedno i veoma volimo to što radimo. Mi zapravo služimo kompozitorima izvodeći njihova djela, a ako sebe shvatite ozbiljno onda ste na dobrom putu. Naravno, moram priznati u ovih 25 godina rada, postojali su mnogi usponi i padovi. Usponi su veoma lagani, međutim kada prevaziđete sumnje i poteškoće kao grupa to vas čini jakim. Mi sviramo uglavnom klasično romantični repertoar i izvodimo dosta djela koja su komponovana samo za nas – kazala je Monika Henšel koja je ujedno i osnovala Kvartet.

Danas na programu:

Drugog dana festivala, u petak 11. oktobra predstaviće nam se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate i na svjetskoj sceni violinistkinja Jovana Raljić i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu, Hafez Babašahi.

Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka. Iako će festival ugostiti neka od najzvučnijih imena umjetničke muzike današnjice, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi 5KM.

 Ostavite komentar: