Koncert u Banskom dvoru: “Trio aura” iz Makedonije obilježio drugi dan “Jesenje sonate”

09.10.2020. | 10:11

Druge večeri 3. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ održan je koncert istaknutog kamernog ansambla „Trio aura“ iz Makedonije.

Publika je uživala u izrazitoj izvođačkoj ekspresivnosti, muzičkoj simbiozi i kompaktnosti zvuka ovog uglednog kamernog sastava. “Trio aura” čine renomirani makedonski umjetnici flautista Strašo Temkov, pijanistkinja Ana Gaceva i fagotista Marjan Miloševski. Na repertoaru su bile kompozicije Čarlsa Lefevra, Jana Koetsiera, Nikole Dimuševskog i Astora Pjacole.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala biće omogućen lajv strim na zvaničnom “Jutjub” nalogu Banskog dvora, tako je bilo i druge festivalske večeri.

Osim bogate izvođačke karijere, ovi muzički umjetnici angažovani su i kao profesori na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skoplju. Realizovali su mnogobrojne koncerte kao solisti i kao kamerni muzičari u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Engleskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, pa i u Aziji i Africi. Nesumnjivo se ubrajaju u najbolje i najaktivnije muzičke umjetnike Makedonije o čemu govore i brojne kritike. U ovom sastavu su ostvarili dugogodišnju bogatu koncertnu aktivnost, izvodeći djela svih muzičkih epoha i stilova. Trio često promoviše djela makedonskih kompozitora napisanih baš za ovaj sastav.

“Trudimo se da na našem repertoaru budu kompozicije za širu publiku, za one koji se profesionalno bave muzikom, ali i za one koji su ljubitelji klasične muzike. Želimo da u našem izvođenju svi uživaju. Moram da kažem da nam se ova vaša Koncertna dvorana  jako dopada. Sigurno ste već mnogo puta čuli da je ona jedna od najljepših i najakustičnijih dvorana na našim prostorima.  Mislim da smo za koncert u Banjaluci odabrali baš lijep program. Publika je imala priliku da čuje i kompozicije od našeg makedonskog autora Nikole Dimuševskog, on je klavijaturista grupe ‘Leb i sol’. Izveli smo njegove dvije kompozicije koje su napisane baš za naš Trio”, kazao je flautista Strašo Temkov.

Danas na programu:

Trećeg dana Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“, u petak 9. oktobra, održaće se koncert jednog od najeminentnijih duvačkih sastava iz Hrvatske – kvarteta saksofona koji čine