Koncert Srđana Tošića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. februara 2019. godine (petak) u 20.00 časova održaće se koncert Srđan Tošić – gitara (Beograd).

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 06. februara od 10.00 časova.

SRĐAN TOŠIĆ (Beograd 1961.) spada u red istaknutih srpskih gitarista. Na koncertnom podijumu je od 1985. godine. Održao je veliki broj koncerata, kako solističkih tako i sa orkestrima, izvodeći veliki broj djela, počev od epohe Renesanse pa do kapitalnih djela muzike XX vijeka (kompozicije Britna, Voltona, Bogdanovića, Brauvera, Dijensa).

Srđan Tošić

 Učesnik je mnogih gitarskih festivala u zemlji i okruženju (Bemus, Belef, Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, Novosadsko leto, Budva grad teatar, Gitarart i dr.). Gostovao je širom bivše Jugoslavije, kao i u Bugarskoj, bivšem SSSR-u, SAD, Sloveniji, Holandiji i Grčkoj.

Aktivno se bavio i kamernom muzikom, nastupajući u duima sa gitaristom Aleksandrom Hadži Đorđevićem, operskom pevačicom Dubravkom Zubović i flautistom Ljubomirom Dimitrijevićem.

Dobitnik je nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Beograd, 1985.), nagrade na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika (Zagreb, 1985.) i nagrade “Andres Segovija”, osvojene 1989. u Santijago de Kompostela (Španija).

Jedan je od osnivača Jugoslovenske asocijacije klasičnih gitarista.

Predaje na FMU u Beogradu, a duže vrijeme radio je kao profesor u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, na Akademiji lijepih umjetnosti, na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i Višoj muzičkoj školi u Nišu. Trenutno radi i na novosadskoj Akademiji umjetnosti.

Iz njegove klase na FMU u Beogradu izašlo je nekoliko vrsnih mladih umjetnika, koji su svojim nastupima na koncertima i takmišenjima u zemlji i inostranstvu doprineli afirmaciji tzv. “beogradske škole gitare”.

 

(BL PORTAL)

 Ostavite komentar: